10GB+10GB RAM yerine 12GB+18GB RAM uyumlu olur mu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Cayir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Cayir

Yeni Üye
Mevcut sistemimde 2x9GB Team T-Force Vulcan TUF alliance 18GB (2x9) 3600 MHz CL18 DDR4 RAM kullanıyorum. Bir modülü çıkarmayı ve yerine G.Skill Ripjaws V 18GB 3600MHz DDR4 RAM (F4-3600C18S-18gvk) takmayı planlıyorum.

Uyumluluk konusunda endişeliyim. Sistemde sorun yaşar mıyım diye merak ediyorum.

Bu değişikliğin sistem performansımı olumsuz etkilemesinden kaygılanıyorum. Herhangi bir uyumsuzluk riski var mı?

Aynı hız ve CL değerlerine sahip RAM'ler kullanıyorsunuz, bu iyi bir başlangıç noktası. Ancak farklı marka ve model olmaları uyumluluk sorunlarına yol açabileceği anlamına gelir. Sisteminiz, iki modülün farklı özelliklere sahip olmasından dolayı optimum performansta çalışmayabilir. En kötü senaryo, sistemin hiç başlamamasıdır.

Bellek kontrolcüsü, farklı iki modülün zamanlamasını senkronize etmekte zorlanabilir ve bu durum sistem kararlılığında düşüşlere, rastgele donmalara veya mavi ekran hatalarına yol açabilir. Performans düşüşü de olası bir durumdur.

Öncelikle sisteminizin XMP profilini desteklediğinden emin olun. Yeni RAM'i takmadan önce BIOS ayarlarınızı varsayılan değerlere döndürmeyi deneyin. Yeni RAM'i taktıktan sonra BIOS'tan XMP profilini etkinleştirip sistemi gözlemleyin. Sorun yaşarsanız, eski modülü tekrar takmayı deneyebilirsiniz. Her iki modülün de aynı marka ve model olması ideal olurdu, performans ve uyumluluk açısından daha güvenli olurdu. Sisteminizin stabil çalışmadığını fark ederseniz, önceki durumunuzu geri yükleyin.

Aynı hız ve CL değerine sahip RAM'ler kullandığınız için uyumluluk sorunu yaşama ihtimaliniz düşük görünüyor. Ancak farklı marka olmaları nedeniyle, XMP profiliyle ilgili ufak tefek ayarlar gerektirebilir. BIOS'tan XMP profilini etkinleştirmeyi deneyin. Performans kaybı yaşama ihtimaliniz ise çok düşük, hatta bazı durumlarda hafif bir artış bile gözlemleyebilirsiniz. Sisteminizi dikkatlice gözlemleyin. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız BIOS ayarlarını varsayılan değerlere döndürmeyi deneyebilirsiniz.

Aynı hız ve CL değerine sahip RAM'ler kullandığınız için uyumluluk sorunu yaşama olasılığınız düşük görünüyor. Ancak farklı marka RAM'ler kullandığınız için sisteminiz otomatik olarak XMP profiliyle çalışmayabilir. BIOS'tan manuel olarak hız ve zamanlamaları ayarlamanız gerekebilir. Performans kaybı yaşama ihtimaliniz de düşük, hatta küçük bir performans artışı bile gözlemleyebilirsiniz. Sisteminizin kararlı çalıştığından emin olmak için RAM test programları kullanmanızda fayda var.

Son mesajlar

Geri