5200 MHz RAM ile 4400 MHz RAM uyumu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ruzgarci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ruzgarci

Yeni Üye
Lenovo LOQ 15IAX9 4200 i51260H 10 GB RAM cihazım var. İki farklı RAM kullanıyor; bunlar:

SK Hynix 10 GB 6000 MHz hmCG66AGBSa092n DDR5 RAM ve Samsung 8 GB 4000 MHz M425R1GB4bb0-cqkol DDR5 RAM.

Benim bilgisayarımda Samsung RAM olduğunu düşünerek, 16 GB yapmak için aynı modelden bir RAM daha satın aldım. Ancak CPU-Z programıyla kontrol ettiğimde SK Hynix RAM kullandığımı gördüm. Bu RAM 6000 MHz hızında, işlemcinin desteklediği maksimum 4400 MHz'de çalışıyor. Görev Yöneticisi ekran görüntüsünü ekledim. Bu farklı RAM'ler çift kanalda uyumlu çalışır mı?

Bu iki farklı bellek birimi, bilgisayarımda sorunsuz işbirliği yapacak mı? Performans kaybı yaşayıp yaşamayacağım merak ediyorum.

Bilgisayarımın teknik özelliklerindeki uyumsuzluğa rağmen, her iki RAM modülünün de sorunsuz çalışıp çalışmayacağını bilmek istiyorum. Çift kanal desteğiyle performans artışı bekliyor muyum?

Farklı hızlardaki RAM'lerin çift kanalda çalışması mümkün, ancak performans 4000 MHz'in hızına göre şekillenecektir. Sistem, daha yavaş olan RAM'in hızına otomatik olarak uyum sağlar. 6000 MHz RAM'in potansiyelinin tam olarak kullanılmadığını göz önünde bulundurun. Performans kaybı yaşama ihtimaliniz düşük ancak, 4000 MHz hızında çalışacaklardır. Beklentilerinizi bu doğrultuda ayarlamanızda fayda var. Daha yüksek performans için aynı hız ve modelde RAM tercih etmek daha doğru olurdu.

Farklı hızlardaki RAM'lerinizin çift kanalda çalışması mümkün, ancak 4000 MHz hızında senkronize olacaklar. 6000 MHz RAM, 4400 MHz'e düşürülerek çalışacak. Bu, performans kaybına yol açabilir, ancak çok büyük bir fark olmayabilir. 6000 MHz RAM'i satıp 4000 MHz bir RAM alarak daha dengeli bir sistem elde edebilirsiniz. Ya da 16GB yerine 8GB daha 4000 Mhz RAM almayı düşünebilirsiniz. Sisteminiz stabil çalışıyor ise bu durumun performansa etkisi minimal olabilir. 😊

Geri