AMD RX 7800 sürücü çökmeleri

GolgeGezgini

Yeni Üye
Yaklaşık 2.5 yıldır kullandığım ekran kartımda, ilk günden beri devam eden ve hala çözüme ulaşamadığım bir sorun yaşıyorum. Bir dönem sıklığı azalsa da, son zamanlarda tekrar yoğunlaştı.

Sorun, AMD RX 7800 ekran kartımın sık sık kilitlenmesi veya zaman aşımı hatası vermesi şeklinde ortaya çıkıyor. Bu durum farklı oyunlarda değişik biçimde kendini gösteriyor.

Bazı online oyunlarda (örneğin, Fortnite, Overwatch 2 gibi) başlangıçta sorun yaşamıyorum, yaklaşık 1.5 saat kadar sorunsuz oynuyorum. Ancak bu sürenin ardından ekteki hatayı alıyorum. Overwatch 2'de uzun süredir bu problemi yaşamıyorum, Fortnite'de ise DX11 modunu tercih ediyorum.

Offline veya hikaye odaklı oyunlarda (Cyberpunk 2077, Red Dead Redemption 2 gibi) genellikle sorun yok. Fakat bazı oyunlarda (Days Gone, Mortal Kombat gibi) yine bu hatayı alıyorum.

Genellikle grafik ayarlarını yükselttiğimde bu durum daha sık ortaya çıkıyor. İlginç olan, daha yüksek sistem gereksinimi olan oyunlarda bu sorun daha az yaşanıyor. Örneğin, Fortnite'da orta seviye ayarlarla 1.5 saatten fazla oynayabiliyorken, yüksek ayarlarda ilk birkaç maçta hata alıyorum. Hikaye odaklı oyunlarda da sorun az; ancak Days Gone veya Mortal Kombat 11'de grafik kalitesini arttırdığımda aynı hatayı alıyorum, Cyberpunk 2077 ve Red Dead Redemption 2'de ise böyle bir problemim yok.

Çözüm bulmak için çeşitli adımlar denedim:
Ekran kartı ve anakart sürücülerini güncelledim. Eski sürücüleri DDU ile tamamen temizledim. Arka planda çalışan farklı servisleri durdurarak denedim. AMD ayarlarını farklı konfigürasyonlarda denedim. Ekran kartını undervolt ile çalıştırdım.

AMD destek ekibine de başvurdum ancak pek yardımcı olamadılar.

XMP ayarları kapalı durumda. Farklı oyun profilleri oluşturup denemek veya mevcut profilleri devre dışı bırakmak işe yaramadı. BIOS ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadım. 700 Watt'lık bir güç kaynağı kullanıyorum.

Geri