Bilgisayarım Çalışmıyor: Anakart veya İşlemci Arızası mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Yasemin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yasemin

Yeni Üye
Geçtiğimiz hafta sonu kurduğum bir oyunu oynadıktan sonra, sistemi kapattım ve sabah açmaya çalıştığımda tarayıcı beklenmedik bir sekmeyle açılmıştı. Erişimi engellenmiş bir site adresi görünüyordu. Hemen Google'da arama yaptım ve muhtemelen virüs bulaştığını anladım.

Birkaç antivirüs programı indirdim ve ikisi de iki Truva atı tespit etti. Kayıt defterinde değişiklikler yapılmıştı, fakat bu zararlı yazılımları silemedim. Bu yüzden işletim sistemini tamamen yeniden kurmaya karar verdim.

Temiz bir Windows yüklemesi ve tüm sürücüleri kurdum, tıpkı daha önce yaptığım gibi. Ancak oyunu yeniden kurduktan sonra, kare hızında aşırı düşüşler yaşamaya başladım. Ekran kartımın (RTX 3060) yükü anormal şekilde düşüyor, işlemci frekansı ise sürekli değişim gösteriyordu. Kare hızı 50 fps'den 30 fps'e kadar iniyordu, kare süresi ise 70 ms'ye kadar yükseliyordu.

Farklı Windows sürümleri denedim, hatta çevrimdışı bir kurulum bile yaptım. Sonuç değişmedi. Virüslerin başka bir sürücüde kalmış olabileceğini düşünerek, tüm diskleri biçimlendirdim. Hatta güç kaynağını da değiştirdim; sorun devam etti.

İşlemci ve RAM'i söküp, temas noktalarını temizledim. Geçen ay sonunda, sıcaklıkları kontrol ettim ve sorunsuz olduğunu gördüm. Ancak iki RAM slotuma iki bellek modülünü taktığımda, sorun başlıyordu.

İşlemci voltajı birkaç voltluk ani düşüşlerle 0'a iniyor, frekanslar çakışıyor, işlemci frekanslarını sabitleyemiyordu. Boştayken frekanslar 0.7 GHz'e düşerken, yük altındayken 3.5 GHz'e kadar çıkıp tekrar 1.5 GHz'e düşüyordu. Anakart (H410M H V3) veya işlemci (i3 10105F) arızası mı yaşıyorum? Yardımınıza ihtiyacım var.

Çok detaylı bir anlatım olmuş, teşekkürler. RAM'leri tek tek denemenizi öneririm. Sorun bir RAM modülünden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca anakart BIOS'unu güncellemenizi ve işlemci sıcaklıklarını tekrar kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bu adımlardan sonra sorun devam ederse, anakart veya işlemci arızası ihtimalini daha detaylı incelemek gerekebilir. Başka bir sistemde RAM'leri ve işlemciyi test edebilirseniz daha kesin sonuç alırsınız.

Geri