Çift önyükleme akıllıca mı?

SilahsizSovalye

Yeni Üye
Windows 10 kullanıyorum şu sıralar. Desteğin Kasım ayında sona ereceğini öğrendim, bu yüzden Windows 11'e geçmeyi ya da Linux'u denemeyi düşünüyorum. Windows 10'da kalmayı da göz önünde bulunduruyorum ama güvenlik riskleri beni endişelendiriyor.

Linux'a karşı ilgimi artıran faktörler arasında düşük kaynak tüketimi, ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması, kişiselleştirme seçenekleri ve alışınca kullanım kolaylığı yer alıyor. Ancak Adobe programlarının ve Valorant gibi bazı oyunların Linux'ta mevcut olmaması kararsız kalmama neden oluyor. Valorant'ı sık oynamasam da ara sıra oynamayı seviyorum ve bazı oyunların Linux uyumluluğunun sınırlı olduğunu biliyorum. Adobe uygulamalarını da düzenli olarak kullanıyorum.

Bu nedenle, Windows 11 ve Linux'u çift önyükleme ile kurmayı düşünüyorum. Üç adet diskim var: 200 GB SSD, 700 GB HDD ve 1.7 TB SSD. Kurulum sırasında verilerimi kaybetmemek için 200 GB'lık SSD dışında diğerlerini çıkarıp, kurulumdan sonra yeniden takabilir miyim? 200 GB'lık SSD'yi ikiye bölüp birine Linux, diğerine Windows 11 kurabilir miyim? Diğer diskleri her iki işletim sistemi için ortak kullanabilir miyim?

Bir de duyduğuma göre Windows, GRUB önyükleyicisini etkileyebiliyor. Bu sorunun çözümü karmaşık mı?

Linux'u ana işletim sistemim olarak kullanmayı, gerektiğinde Windows'a geçmeyi planlıyorum. Kolay geçiş özelliği nedeniyle Linux Mint Cinnamon dağıtımını düşünüyorum. Eskiden çok oyun oynardım ama şu sıralar daha az oynuyorum ve video düzenleme yapıyorum. Yine de bazı oyunları özlüyorum ve Adobe Premiere Pro'ya alternatifler beni tatmin etmedi. Uzun zamandır Premiere Pro kullanıyorum ve alıştım.

Çeşitli kaynaklardan araştırma yaptım ama hala kararsızım. Yardımınıza ihtiyacım var. Aklıma gelmeyen noktalar olabilir, sormak istediğiniz bir şey varsa sorabilirsiniz. Windows'ta kalmak en iyi çözümse öyle kalabilirim.

Geri