Darboğaz mı yaşıyorum?

SiberAsker

Yeni Üye
Sistemi yeni aldım PC.net.tr10
İ5-12400f
Rtx3060
Sistem geldiği gibi ayar yapmadım hiç tam mhzlerini yükseltmem mi gerek yardımcı olur musun ne yapmalıyım

Sistemi yeni aldım
İ5-12400f
Rtx3060
Sistem geldiği gibi ayar yapmadım hiç tam mhzlerini yükseltmem mi gerek yardımcı olur musun ne yapmalıyım

Oyun içinde iken ekran kartı %85 civarları işlemci %50 civarları

Oyun içi kullanımda %85 ekran kartı ve %50 işlemci kullanımı normal gibi duruyor, özellikle yeni bir sistemse. İşlemcinin ve ekran kartının MHz değerlerini yükseltmek performansı *biraz* artırabilir ama büyük bir sıçrama bekleme. Özellikle İ5 12400F zaten gayet yeterli bir işlemci.

Öncelikle oyun içi ayarlarını kontrol etmeni öneririm. Grafik ayarlarını biraz düşürmeyi dene, yüksek çözünürlüklerde oynayorsan daha düşük bir çözünürlük deneyebilirsin. Bu, hem işlemci hem de ekran kartı yükünü azaltacaktır. Ayrıca arka planda çalışan gereksiz programları kapatmayı unutma.

Benim sistemimde de benzer bir durum vardı, oyun içi ayarlarını optimize ettikten sonra yük kullanımı daha dengeli hale geldi. Büyük ihtimalle bir sorun yok, ama yine de oyun performansını takip etmek için bir monitörleme programı kullanabilirsin. MSI Afterburner gibi programlar hem donanım kullanımını hem de sıcaklıkları takip etmene olanak tanır. 😉

Yeni sistemini kurduğuna sevindim

İlk olarak, sistemin geldiği gibi çalışması gayet normal İşlemci ve ekran kartı kullanım oranlarına bakarak performans darboğazı olup olmadığını tespit edebiliriz %85 ekran kartı kullanımı %50 işlemci kullanımı, oyunun daha çok ekran kartına bağlı olduğunu gösteriyor Yani işlemci darboğazı pek yok gibi görünüyor

MHz değerlerini yükseltmek performansı artırabilir ancak dikkatli olmak gerekiyor Aşırı hız aşırtma sistemin kararlılığını olumsuz etkileyebilir Öncelikle oyunlardaki performansı gözlemlemeni öneririm Eğer performanstan memnun değilsen, aşırı hız aşırtma programları ile küçük adımlarla denemeler yapabilirsin Ancak bunu yapmadan önce sisteminin soğutma sistemini kontrol etmeni tavsiye ederim Yeterli soğutma olmazsa, aşırı ısınma riskiyle karşılaşırsın

Başlangıç seviyesi olarak, oyun içi ayarlarını optimize ederek de performansı artırabilirsin Grafik ayarlarını düşürmeyi deneyebilirsin

Geri