Huawei Matebook D16: Ses Problemleriyle Mücadele

bariskuresi

Yeni Üye
Yaklaşık üç hafta önce, Matebook D14 (Ryzen 5 3500U, 10 GB, 700 GB SSD) cihazımı Matebook D16 (Ryzen 5 4600H, 18 GB, 600 GB SSD) ile değiştirdim. Daha yüksek RAM ve işlemci gücü arıyordum. Siyah Cuma fırsatını değerlendirerek, çevrimiçi bir mağazadan uygun fiyata aldım.

Paketlemede herhangi bir hasar yoktu, bu yüzden ilk başta sorun olacağını düşünmemiştim. Ancak, Windows kurulumuna başladığımda işler ters gitti.

Bilgisayar Windows 10 Tek Dil sürümüyle geldi. Varsayılan kurulumu tamamladıktan sonra, PC Manager aracılığıyla sürücüleri güncelledim. Ses kalitesini kontrol etmek için YouTube'dan bir şarkı açtım, fakat hayal kırıklığına uğradım. Müzikte vokaller dışında neredeyse hiçbir şey duyulmuyordu. Alt frekanslar tamamen yoktu, sadece konuşma sesleri duyuluyordu.

Eski D14 cihazımda Realtek sürücüleri, Realtek Ses Konsolu ve Dolby Atmos desteği vardı. Eşitleyiciyi maksimum seviyeye getirdiğimde, iki odayı dolduracak kadar yüksek ve net bir ses alıyordum. D16'da ise Nahimic sesi var; masaüstü bilgisayarımda kullandığım MSI anakartta Nahimic'ten memnundum, ancak D16'daki performansı çok daha kötüydü. Bu durum beni eski D14'ün RAM'ini yükseltebilme olanağı olmadığı için pişman etti. "Neden D16 aldın?" diye soracak olursanız; Siyah Cuma indirimiyle 8200 TL'ye D16 alırken, D14 10500 TL'ye satılıyordu ve D14'te pek indirim yoktu.

Bu fiyat farkı buna değer miydi? Emin değilim.

Ses sorununa gelirsek, ses ayarlarında "AMD Ses Cihazı" adında bir sürücü var; muhtemelen AMD ekran kartı sürücüsüyle birlikte gelen bir sürücü. Bu sürücünün versiyonu 6.0.0.20, ancak 6.0.0.12 versiyonunu denediğimde, yüksek ses seviyelerinde cızırtı ve patlama sorunları yaşandı, düşük seviyelerde ise müzikler yine bulanıktı. 6.0.0.20 sürümünde ise, ses seviyesi %100'de bile çok düşük kalıyor.

İnternette benzer bir sorun bulamadım. Herkes bu cihazı övdü, ama benim deneyimim pek iyi değildi.

Geçen ay, orijinal Microsoft ISO imajını kullanarak Windows 11'e sıfır kurulum yaptım. Windows 11'in otomatik sürücü güncelleme sistemi hatalı sürücüler yüklediği için sürekli siyah ekran hatası aldım. Windows 10'un temiz ISO'suyla kurulum yaptığımda ise mavi ekran hatası aldım ("PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA" hatası). Bilgisayarı güvenli modda açıp, tüm sürücüleri kaldırdıktan sonra yeniden başlattım ve hata ortadan kalktı. PC Manager ile sürücüleri tekrar yükledim, ancak sonuç değişmedi.

Geri