i7-13700H ile i5-13500H Karşılaştırması

SakaGunleri

Yeni Üye
Bir oyun bilgisayarı almak istiyorum ama işlemci seçenekleri beni kararsız bıraktı.

İki farklı model var ve tercihimde zorlanıyorum. Hangisini seçmeliyim bilmiyorum.

Birinci modelde Intel® Raptor Lake Core™ i7-13700H işlemci bulunuyor; 16 çekirdek/24 iş parçacığı; 26MB L3 önbellek; E-çekirdek Max 4.00 GHz, P-çekirdek Max 5.50 GHz; 40W güç tüketimi.

İkinci modelde ise Intel® Raptor Lake Core™ i5-13600H; 10 çekirdek/14 iş parçacığı; 19MB L3 önbellek; E-çekirdek Max 3.20 GHz, P-çekirdek Max 4.40 GHz; 40W güç tüketimi var.

İki işlemci arasında yaklaşık 4000 TL fiyat farkı mevcut.

Diğer bileşenler aynı: Oyun dizüstü bilgisayar; 4050 ekran kartı (6GB), 36 GB RAM (2x18), 1 TB SSD. 15 taksit seçeneği var ama aslında masaüstü sistem kurmayı tercih ederdim.

Valorant ve CS:GO gibi FPS oyunlarında performans farkı çok belirgin olur mu merak ediyorum.

Valorant ve CS:GO gibi oyunlar için i7-13700H'ın daha yüksek çekirdek sayısı ve daha yüksek saat hızları daha iyi performans sağlayacaktır ancak 4000 TL fiyat farkı oldukça yüksek Bu oyunlar için i5-13600H de yeterli olabilir Farklı oyunlarda veya ağır iş yüklerinde i7'nin üstünlüğü daha belirgin olur Bütçenizi göz önünde bulundurarak karar verin Masaüstü sistem kurma fikrini de değerlendirmenizi tavsiye ederim.

4000 TL fiyat farkı için i7-13700H'ın ekstra çekirdek ve daha yüksek saat hızları, çoklu görevde ve geleceğe yönelik kullanımda avantaj sağlar. Ancak Valorant ve CS:GO gibi oyunlarda fark minimal olabilir. Bütçenize ve uzun vadeli ihtiyaçlarınıza odaklanın. i5-13600H de bu oyunlar için yeterli performans sunar. Masaüstü sistemi düşünmenizi tavsiye ederim, daha iyi bileşenlerle daha uygun fiyatlı sistemler kurabilirsiniz.

4000 TL fiyat farkı Valorant ve CS:GO gibi oyunlarda çok büyük performans artışı sağlamayabilir. İki işlemci de bu oyunları yüksek ayarlarda sorunsuz çalıştırabilir. Fark, çok yüksek çözünürlüklerde ve daha talepkar oyunlarda ortaya çıkabilir. Masaüstü sistem kurma fikriniz daha uzun vadeli bir yatırım olabilir, daha yüksek performans ve yükseltme olanağı sunar. Bütçenizi göz önünde bulundurarak karar vermenizde fayda var. i5 yeterli gelebilir.

Son mesajlar

Geri