Intel Arc A570: Yüksek GPU Kullanımı Sorunu

tatlimesaj

Yeni Üye
Geçtiğimiz iki hafta önce, mevcut Gigabyte B450M S2H anakartım ve Zotac RTX 2050 ekran kartımın yerini almak üzere, Çin'den 2 adet fanlı Maxsun Intel Arc A570 ekran kartı ve bir B550M anakart sipariş ettim. Yeni parçalar sorunsuz bir şekilde entegre edildi, BIOS ayarları yapıldı ve Ryzen 5 5600X işlemcimle sistem gayet stabil çalışmaya başladı. Başlangıçta oyun performansından oldukça memnundum.

Ancak, birkaç gün sonra bazı aksaklıklar ortaya çıktı. Birden fazla uygulama açıldığında, özellikle ağır bir oyunun yanında başka programlar çalıştırıldığında, ciddi donmalar ve kasmalar yaşamaya başladım. Örneğin, bir oyun başlatırken veya zaten aktif bir oyuna dosya yöneticisi veya internet tarayıcısı gibi programlar eklediğimde, sistem aşırı derecede yavaşlıyordu. Sürücü sorunundan şüphelendim, ama kesin nedenini bilmemek endişelendiriciydi.

Dün, bir arkadaşımla online oyun oynarken Discord üzerinden yayın yapmaya çalıştım. Yayını başlatır başlatmaz inanılmaz derecede donmalar yaşamaya başladım. Oyun neredeyse oynanmaz hale geldi, fare kontrolü bile zorlaştı. Sıcaklık değerlerini kontrol etmek için Armoury Crate'i açtım, ama sıcaklıklar normal görünüyordu. GPU kullanımı ise oldukça yüksekti; tahminimce %700 civarında olduğunu gördüm. CPU kullanımı ise düşük kalmıştı. Yayını kapatsam da GPU kullanımı yüksek kalarak oyun performansını etkiliyordu.

Bu durumun darboğazdan kaynaklanacağını düşünmüyordum, çünkü %100 CPU kullanımı bile bu kadar kesintiye yol açmazdı. GPU kullanımı %1'lerden %300'lere kadar rastgele dalgalanıyordu. ReSize BAR özelliği aktif ve oyunlarda FPS değerlerim oldukça iyi. Ek programlar açmadığım sürece her şey yolunda görünüyor. Fiyatına göre mükemmel bir performans sunuyor ama bu sorunu çözmem gerekiyor. Bu sorunla karşılaşan başka kimseyle karşılaşmadığım için telaşlandım. Değiştirme veya iade imkanım olmadığı için kendi başıma çözüm bulmalıyım.

Sistemimde [Kingston Fury 32GB 3200MHz] RAM kullanıyorum. Anakartımın 3600 MHz RAM'leri desteklemediğini düşünerek 3200 MHz'de çalıştırıyordum. Yeni ekran kartıyla birlikte 3600 MHz'e çıkarmayı denedim, ancak BIOS Windows'un başlamasını engelledi. Bunun sorunlara yol açıp açmadığından emin değilim. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Geri