Linux kurulumu USB olmadan

NehirYolcusu

Yeni Üye
UEFI destekli sistemlerde USB olmadan Linux yüklemeyi açıklayacağım bu kılavuzda.

Bu yöntem her anakartta işe yaramayabilir; bölüm önyükleme menüsünde görünmeyebilir. Görünmezse ve bilgisayarınızda EFI kabuk özelliği varsa, manuel olarak önyüklemeyi deneyebilirsiniz.

Windows sürümünün önemi yok (çok eski değilse). Windows tuşu + R kısayoluna basıp "diskmgmt.msc" yazıp Enter'a basın.

Disk Yönetimi açılacaktır. "C" sürücüsüne sağ tıklayın ve "Sürücüyü Küçült" seçeneğini belirleyin.

Açılan pencereye 3072 yazın ve devam edin.

Oluşan "Ayrılmamış" alana sağ tıklayıp "Yeni basit birim" seçeneğini belirleyin.

Büyüklük ayarlamasına dokunmayın.

Sürücü harfi olarak istediğinizi seçin.

Dosya sistemi olarak "FAT32" belirleyin.

Disk Yönetimi böyle görünmeli.

Şimdi 7-Zip ve kurmak istediğiniz dağıtımın ISO dosyasını indirin. Ben Linux Mint kullanacağım.

ISO dosyasına sağ tıklayın, 7-Zip kısmından "Dosyaları Çıkar"ı (3. seçenek) tıklayın.

"Çıkarılacak konum" altındaki işareti kaldırın.

"..." düğmesine basıp oluşturduğunuz FAT32 bölümünü seçin veya bölüm harfini yazıp "Tamam"a basarak işlemi başlatın.

İşlem bitince cihazınızı yeniden başlatın ve önyükleme tuşunu kullanarak önyükleme menüsüne girin (Bilgisayarınızın/Anakartınızın markasına göre önyükleme tuşu internetten bulunabilir). Önyükleme menüsünde UEFI-OS gibi görünebilir, seçip başlatın.

Devamı normal kurulum ama "Diski sil ve Linux yükle" gibi seçenekler yok, elle ayar yapmanız gerekecek. Linux Mint için çift önyükleme talimatları izleyin.

Sistem açıldığında masaüstünden "Linux Mint'i Kur" programını başlatın ve soruları cevaplayın. Disk bölümleme ekranında sistem diskinizi bulun, tıklayın, "Değiştir"i seçin, Windows'a bırakacağınız alanı yazın. 200GB'lık bir diske kurulum yapıyorum, Windows'a 60GB bırakacağım için 60000 MB yazıyorum, Linux Mint'e 140GB ayırmış oluyorum. Diğer seçeneklere dokunmayın.

"Tamam"a bastıktan sonra sistem diskinin alanı küçülecek ve altında "boş alan" bölümü oluşacak (Birden fazla "Boş alan" bölümü olabilir. İşlemlerden önce seçtiğiniz bölümün boyutunu kontrol edin).

"Boş Alan" bölümünü seçip artı (+) tuşuna basın. Aşağıdaki ayarları yapın ve "Tamam"a basıp kaydedin.
Boyut: 400MB
Kullanım: EFI Sistem Bölümü

Alttaki "Boş Alan" bölümünü seçip artı (+) tuşuna basın, bu ayarları yapın ve kaydedin.
Boyut: Değiştirmeyin, diskin kalanı otomatik seçilecek
Kullanım: EXT4 Günlüğe Kayıtlı Dosya Sistemi
Bağlantı Noktası: /

Şimdi "Kur / Şimdi Kur" tuşuna basın, uyarıyı kontrol edip onaylayın.

Kurulum başladı. Kullanıcı adı gibi bilgilerinizi ayarlayın.

Kurulum bitti. Oluşturduğumuz geçici bölümü silmeli ve diske eklemeliyiz.

GParted'ı kurup açın. Kurulum komutu dağıtıma göre değişir.
Debian ve Debian tabanlılar (Ubuntu, Mint, Pop!_OS vb.)
sudo apt install gparted
Arch ve Arch tabanlılar (Artix, ArcoLinux, ArchCraft, Manjaro, EndeavourOS)
sudo pacman -Sy gparted

6GB'lık FAT32 bölümünü seçip "DEL" tuşu ile silin. EXT4 formatındaki bölüme sağ tıklayın ve "Boyutlandır/Taşı" seçeneğini belirleyin. "Takip Eden Boş Alan" kısmına 0 yazıp Boyutlandır'a basın.

"Yardım" yazısının altındaki işarete basıp değişiklikleri kaydedin.

İşlemler tamamlandı, cihazı yeniden başlatarak sistemler arasında geçiş yapabilirsiniz.

Geri