MSI B650 Oyun Artı Kablosuz Anakartta 4 RAM'den Sonra Sistem Başlatma Sorunu

RzgrnCagrisi

Yeni Üye
64 GB'lık iki adet RAM modülünden oluşan bir çift taktım anakarta; bunlar Patriot Viper Venom DDR5 6000 MHz CL42 pVV604G600C42k model numaralı RAM'lerdi.

Daha sonra, bir çift daha 64 GB'lık Patriot Viper Venom DDR5 5800 MHz CL42 pVV584G580C42k RAM taktım.

Ardından, sistem açılmayı reddetti. Kötü taktığımı düşünerek, RAM'leri çıkardım ve tekrar yerine sıkıca yerleştirdim. Gürültülü bir tıklama sesi duyulduktan sonra, bilgisayar uzun bir beklemeden sonra açıldı, fakat RAM'ler 3800 MHz frekansta çalışıyordu. BIOS ayarları sıfırlanmıştı, yani XMP profilini otomatik olarak yükleyemiyordu.

Sorun önemsiz gibi görünse de, bilgisayarı yeniden başlattığımda açılmadı. Her bir RAM modülünü ve her bir slotu ayrı ayrı kontrol ettim. RAM'lerde bir problem bulamadım, fakat 1. ve 3. yuvalarda takılı RAM'lerle sistem çalışmıyordu. Tek bir RAM ile deneme yaptım; çalışmadı. İki RAM ile de deneme yaptım, yine çalışmadı. Dört RAM modülünün sorunsuz çalışmasını nasıl sağlayabilirim?

Öncelikle RAM'lerin uyumluluğunu kontrol etmenizi öneririm. Farklı hızlardaki RAM'lerin birlikte çalışması sorunlara yol açabilir. Anakartınızın desteklediği maksimum RAM hızı ve kanal sayısı bilgilerini üreticinin sitesinden veya anakart kılavuzundan teyit edin. BIOS'u güncellemek de faydalı olabilir. RAM'leri takarken statik elektrik boşalmasına karşı önlem almayı unutmayın. Anti-statik bileklik kullanmanız iyi olur. RAM'lerin doğru yuvalara takıldığından emin olmak için anakartınızın RAM yuva düzenini kontrol edin. Son olarak, sorun devam ederse RAM'leri ayrı ayrı test ederek arızalı bir modül olup olmadığını belirleyebilirsiniz.

Geri