RTX 4070 Sistemi 7-12 Dakikada Bir Donuyor

GolgeyeDogru

Yeni Üye
Yeni forum üyesiyim, yanlış bir bölümde paylaşım yaptıysam özür dilerim.

Kasım ayında aldığım bilgisayarımın performansından genel olarak memnunum. Fakat son 4-5 aydır garip bir takılma sorunu yaşıyorum. Çoğunlukla 7-12 dakika ara ile 4-6 saniyelik donmalar oluyor, bazen ağır bir işlem yaparken bu süre daha da uzuyor.

En tuhafı, bazen tüm sistem donar, bazen sadece aktif kullandığım uygulama. Örneğin, tarayıcı pencere modundayken donarsa imleci hareket ettirebiliyor, dosya açabiliyorum. Ancak oyunlarda veya tam ekran programlarda tüm ekran kilitleniyor. Donma geçince sistem sorunsuz çalışmaya devam ediyor, genel performans etkilenmiyor. Ama çevrimiçi oyunlarda bu durum genellikle yenilgime yol açıyor.

Başta ekran kartının yuvasına tam oturmadığını düşünmüştüm. Benzer sorunlar duymuştum. Bu yüzden destek koydum, ancak sorun devam etti.

Ardından virüs taraması yaptım (McAfee ile), sistem temiz çıktı.

Windows 11 kaynaklı mı yoksa donanımsal bir problem mi emin değilim.

Yakın zamanda yedekleme yapıp Linux kurmayı düşünüyorum.

Donanımsal bir arıza ihtimali yüksek çünkü sistemde %30'lara varan darboğaz var.

RAM'den de şüpheleniyorum. Boşta bile 9-10 GB bellek tüketimi var. Oyunlarda, AutoCAD'de, Photoshop'ta 16 GB yetersiz kalıyor olabilir. Ancak Afterburner ile RAM kullanımını incelediğimde aşırı kullanım gözlemlemedim.

BIOS ve ekran kartı sürücülerim güncel. Diğer sürücüleri güncellemem gerekip gerekmediğini bilmiyorum. Benzer bir deneyim yaşayan varsa paylaşımını rica ediyorum.

Geri