Sonoma'da Sistem Çökmeleri

CamKapliYol

Yeni Üye
7400U işlemci kullanan cihazımda, Big Sur, Monterey ve Ventura işletim sistemlerinde sorun yaşamadan çalışırken, Sonoma'da beklenmedik kapanmalar yaşıyorum. Bu beklenmedik durumun nedenini anlamak için sistem başlangıcından sonra aldığım hata raporlarını paylaşıyorum.

İlk hata raporu, "vm_page_validate_no_references: Page 0xac0000 is referenced @vm_resident.c:3452" hatasını gösteriyor. Bu hata, "Wallpapervideoex" isimli, 682 numaralı işlem ile ilişkili, 15 iş parçacığına sahip bir görevin beklenmedik sonlanmasına yol açmış. Hata mesajı, bellek yönetimi ile ilgili bir sorun olduğunu gösteriyor.

İkinci hata raporunda da benzer bir hata mesajı görüyoruz: "vm_page_validate_no_references: Page 0xac0000 is referenced @vm_resident.c:3452". Bu sefer hata, "System settings" isimli, 596 numaralı işlemde, 9 iş parçacığı ile çalışırken ortaya çıkmış. Yine bellek yönetimi ile ilgili bir sorun mevcut.

Her iki hata raporunda da, "As.vit9696.virtualsmc" ve "As.vit9696.lilu" gibi üçüncü parti kernel uzantıları yer alıyor. Bu uzantılar, sistem çökmelerine neden olmuş olabilir. Sorunun çözümü için konfigürasyon dosyamı (config.plist) [drive.google.com linki] adresinden ulaşabilirsiniz. macOS sürümüm 23A123, çekirdek sürümüm ise Darwin 23.7.0. Sistemim MacBook Pro16,4 (MAC-A61bade1fdad7b05) modeli.

`As.vit9696.virtualsmc` ve `As.vit9696.lilu` uzantıları Sonoma ile uyumlu olmayabilir. Config.plist dosyanızı inceledim; `agdp` ve `igfx` ayarlarını kontrol etmenizi öneririm. Bellek yönetimiyle ilgili hatalar genellikle yetersiz RAM veya bozuk bir NVRAM'dan kaynaklanabilir. Bu sorunları da göz önünde bulundurun. Başka bir çözüm olarak, uzantıları geçici olarak devre dışı bırakıp sistemi test edebilirsiniz.

Geri