Theme.sh: Terminal Görünümünü Canlandırın!

KumluRota

Yeni Üye
Sizi PC.net.tr topluluğuna hoş geldiniz diyoruz.

Standart terminal arayüzü pek çok kişi için çekici değil. Bu yazıda, terminalinizde renkleri kolayca değiştirmenizi sağlayan bir aracı nasıl kuracağınızı ve kullanacağınızı adım adım açıklayacağız.

Bu konuya ilgi duyanlar için başka bir kaynak da mevcut:

Rehber: Starship ile Linux terminalini kişiselleştirmek

Starship, ayar dosyasını düzenleyerek terminal görünümünü özelleştirmemizi sağlayan kullanışlı bir araç. Ben Xfce terminal, Kitty, Konsole ve Alacritty terminallerinde denedim; hepsiyle sorunsuz çalıştı. Hem bash hem de fish kabuklarında da kusursuz performans sergiledi. Uzun lafın kısası…

www.PC.net.tr.net

Şimdi kuruluma geçelim. Theme.sh bir betik olduğundan, hemen hemen tüm dağıtımlarda kurulum ve kullanım aynıdır.

Kod:Panoya kopyala

wget https://raw.githubusercontent.com/lemnos/theme.sh/master/bin/theme.sh -O /tmp/theme.sh
sudo install /tmp/theme.sh /usr/local/bin/theme.sh

Yukarıdaki komutları çalıştırdıktan sonra, dağıtımınıza uygun FZF'yi kurmayı ihmal etmeyin. FZF olmadan tema seçimi mümkün değil.

Tema seçimine gelelim. Oldukça kolay!

Terminalde aşağıdaki komutu yazarak Theme.sh menüsüne erişebilirsiniz:

theme.sh -i

Karşınıza böyle bir menü çıkacak:

Yön tuşlarını kullanarak temalar arasında gezinebilirsiniz; sağ tarafta ise seçtiğiniz temanın önizlemesi gösterilir.

İstediğiniz bir terimi aratarak da uygun temayı bulabilirsiniz.

Beğendiğiniz bir temayı bulduktan sonra Enter tuşuna basmanız yeterlidir. Enter tuşuna bastığınız anda Theme.sh kapanır ve terminalinizi normal şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Theme.sh'ı terminal kabuğunuza eklemediğiniz takdirde, her terminal açılışında bu işlemleri tekrarlamanız gerekecektir.

Şimdi, terminal kabuğunuzun seçtiğiniz temayı her zaman hatırlamasını sağlayalım:

Bash ve Zsh:
Ana dizininizdeki .bashrc veya .zshrc dosyasını bir metin editörüyle açıp şu satırları ekleyin:

if command -v theme.sh > /dev/null; then
[ -e ~/.theme_history ] && theme.sh "$(theme.sh -l|tail -n 1)"
fi

Fish:
.config/fish klasörünüzdeki config.fish dosyasını bir metin editörüyle açıp şu satırları ekleyin:

if type -q theme.sh; then
if test -e ~/.theme_history; then
theme.sh $(theme.sh -l|tail -n 1)
end
end

Bu değişiklik sayesinde, terminal her başlatıldığında son seçtiğiniz temayı otomatik olarak uygulayacaktır.

Umarım faydalı bir rehber olmuştur. Özelleştirme işlemlerini severim ve bunları bilmeyenlerle paylaşmak istedim.

Geri