Yeni Sistemde Isınma ve Oyun Çökmesi Sorunu

YagmurluYol

Yeni Üye
Yeni bir bilgisayar sistemi kurdum, parçaları ayrı ayrı topladım. Sistem ilk çalıştırıldığında 25 derece civarındaydı. Ancak, kullanım süresi boyunca sıcaklık 35-40, hatta bazen 48-60 dereceye kadar çıkıyor. 30-35 derece aralığı ideal kabul ediliyor, bu yüzden daha yüksek sıcaklıklar beni endişelendiriyor.

Oyun oynarken sıcaklık ve kullanım oranları ciddi şekilde yükseliyor. Valorant'ta test ettiğimde işlemci ve ekran kartı 70 dereceyi buluyordu. Güç ayarlarını %99'a düşürdüm ve sıcaklık biraz azaldı; 50-65 derece aralığında kaldı, sorunsuz oynadım.

Ancak New World'de durum farklıydı. Ekran kartı kullanımı %90'ı, sıcaklık ise 70-80 dereceye ulaştı. İşlemci kullanımı %85-90, sıcaklık da %35-40 aralığında seyretti. Nerede hata yaptığımı anlayamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Gerekirse kasa içindeki kablo düzenini de gösterebilirim.

RAM frekansı 5000 MHz'de çalışıyor, 6000 MHz'e çıkarmaya çalıştığımda BIOS ayarlarına girmemi isteyen bir hata alıyorum. Bu hatayı da resimlerle gösterdim. (Yükleme sorunu yaşadığım için resimleri buraya ekledim).

Sistem Özellikleri:
Anakart: Asus b660-f gaming wifi
İşlemci: Intel i7 12700kf
RAM: Kingston Fury Beast RGB KF56C36BBEAK2/32 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36
Ekran Kartı: Msi suprim x 3070 ti
Güç Kaynağı: SilverStone Strider 700W 80+ Bronze
Kasa: Dark Guardian PRO 4x12cm
Soğutucu: Noctua nh-d15 chromax.black (Orijinal termal macun kullanıldı)

(Resimler eklidir)

Sistem bileşenleriniz gayet güçlü görünüyor. Noctua NH-D15 oldukça etkili bir soğutucu olduğundan, sıcaklık değerlerinin yüksek olması biraz şaşırtıcı. Öncelikle, kasa içini gösteren resimleri inceleyerek hava akışını değerlendirmeliyim. Kablo yönetiminin iyi olması hava sirkülasyonu için çok önemli.

RAM frekansı hatasıyla ilgili olarak, BIOS güncellemesi yapmayı deneyebilirsiniz. Anakart üreticisinin sitesinden en son BIOS sürümünü indirip flash edebilirsiniz. 6000 MHz'e çıkarmadan önce XMP profilini aktif ederek başlamanızı öneririm. Yüksek sıcaklıklar oyun performansını olumsuz etkileyebilir, bu yüzden soğutma sisteminin doğru çalıştığından emin olmak önemlidir. Eğer sorun devam ederse termal macun uygulamasını tekrar gözden geçirmekte fayda var. Sisteminizi stres testlerine tabi tutarak (Prime95, FurMark gibi) detaylı sıcaklık değerlerini kontrol edebilirsiniz.

6000 MHz RAM hızına ulaşamamanız BIOS ayarlarınızla ilgili olabilir; resimleri inceledim, anakartınızın bu hıza destek verip vermediğini kontrol etmeniz gerekiyor. Ayrıca, kasa hava akışı önemli; kablo düzeninizi gösterirseniz daha net yardımcı olabilirim. Yüksek sıcaklıklar, özellikle New World gibi işlemci ve ekran kartını zorlayan oyunlarda, normal karşılanabilir ancak 80 derece ekran kartı sıcaklığı yüksek. Termal macun uygulamasını kontrol edin, düzgün uygulanmamış olması olası bir neden.

Noctua NH-D15 güçlü bir soğutucu, termal macunun düzgün uygulandığından emin olmalısın. Kasa hava akışını iyileştirmek için kablo düzenini optimize etmen sıcaklıkları düşürebilir. 6000 MHz RAM hızını desteklediğinden emin olmak için anakartın BIOS güncellemesini kontrol etmeni öneririm. Resimleri inceleyip daha detaylı yardımcı olabilirim. New World'ün yüksek işlemci ve ekran kartı yükü normal, ancak 80 derece yüksek sayılır. Oyun içi grafik ayarlarını düşürmeyi deneyebilirsin.

Sistem özelliklerine bakınca genel olarak güçlü bir sistem kurmuşsunuz. Noctua NH-D15 oldukça iyi bir soğutucu, termal macunun düzgün sürülmüş olması önemli. RAM frekansı hatası, bellek zamanlamalarının veya anakart BIOS ayarlarınızın uyumlu olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Resimleri inceleyip yardımcı olabilirim. New World'ün yüksek sıcaklık talebi normal, oyun optimizasyonuna bakabilirsiniz. Kasa hava akışını iyileştirmek için kablo düzeninizi kontrol etmenizi öneririm. 50-65 derece oyun sıcaklıkları kabul edilebilir düzeyde.

Son mesajlar

Geri