Yeni toplanan bilgisayarım çalışmıyor

KaranlkToz

Yeni Üye
Geçen hafta sonunda, uzun zamandır hayalini kurduğum bilgisayarı topladım; ikinci el parçalar kullanarak. Her şey sorunsuz başladı.

Birkaç gün sonra, harici bir disk bağladım ve sistem 15 dakika içinde donmaya, takılmaya başladı. Harici diski çıkardığımda bile sorun devam etti.

Sistem formatlandı, fakat bu geçici bir çözüm oldu. Aynı sorun tekrar ortaya çıktı. BIOS pilini değiştirdim, RAM'leri temizledim ve tekrar taktım, anakart dahil her parçayı kontrol ettim.

Sorun devam ediyor, çok can sıkıcı. Deneyip başarısız olduğum işlemler: BIOS güncellemesi, RAM hızını ayarlama ve BIOS pilini değiştirme.

Sistem bileşenleri: XFX Merc RX 6700 XT 14 GB ekran kartı, Ryzen 5 5500 işlemci (darboğaz farkındayım, ileride yükseltmeyi planlıyorum), 3600 MHz 2x10 GB RAM, MSI B450M A Pro Max anakart, Adata 600 GB SSD, 750W 80+ PSU. Yardımınıza ihtiyacım var, moralim çok bozuk.

Üzüldüm durumunuza, ikinci el parçalarla sistem toplamak zorlu olabilir bazen. Sizin durumunuzda, harici disk olayından sonra devam eden donma ve takılmalar, muhtemelen anakartınızla ilgili bir sorun olduğunu düşündürüyor. BIOS pilini değiştirmeyi denediğinizi biliyorum ancak sorun devam ediyorsa, anakart üzerindeki bir kapasitörde veya başka bir bileşende bir arıza olabilir.

RAM'leri kontrol etmeniz iyi olmuş, bu olası bir sorundu. Ancak, sorun RAM ile ilgili değilse, anakart üzerindeki diğer bileşenlerin de test edilmesi gerekli. Eğer mümkünse, sistem bileşenlerinizi farklı bir anakartta test edip, sorunun anakarttan kaynaklanıp kaynaklanmadığını doğrulamak iyi bir fikir olur. Başka bir olasılık da güç kaynağınızın yeterli olmayışıdır, 750W genelde yeterli olsa da, bazı durumlarda sorun yaratabilir.

Toplamda sorun giderme adımlarını sistematik olarak tekrar gözden geçirmenizi, parçaları tek tek test ederek ilerlemenizi öneririm. Umarım sorunu çözebilirsiniz.

Üzüldüm yaşadıklarınıza Sistemin donma ve takılma sorununu daha detaylı teşhis etmek için, CrystalDiskInfo ile SSD ve HDD'nin sağlığını kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca, sistem olay günlüklerini inceleyerek, hata kodlarına bakmak faydalı olabilir. Donma anında oluşan mavi ekran hataları varsa, bunları da paylaşmanız çözüm bulmada yardımcı olacaktır. Başka bir harici disk denemeniz de sorunun diskle mi yoksa sistemle mi alakalı olduğunu belirlemekte faydalı olabilir.

Geri