18+5 GB karşısında 17 GB RAM

YumrtaKafa

Yeni Üye
Bilgisayarımı yavaş yavaş modernize ediyorum; öncelikle RAM'i yükseltmem gerekti, çünkü günümüzde 9 GB çok az kalıyor. İdeal olarak çift kanallı performans için 9+9 GB almayı planlıyordum. Fakat 17 GB'lık tek slot 3400MHz bir RAM, inanılmaz uygun bir fiyata denk gelince hemen aldım. Şu an elimde iki adet 2800MHz HyperX Fury 5 GB RAM ve farklı bir markaya ait 3400MHz hızında 17 GB'lık tek bir RAM var. Çift kanal avantajından faydalanmak için 17+5 GB mı kullanmalıyım, yoksa uyumsuzluk sorunları yaşamamak için tek slot 17 GB'ı mı tercih etmeliyim?

Sistemimde en iyi performansı almak istiyorum. Bu yüzden RAM konfigürasyonunu en verimli şekilde düzenlemek oldukça önemli. Hangisinin daha iyi olacağı konusunda karar vermekte zorlanıyorum.

3400 MHz RAM'in hız avantajını göz önünde bulundurursak, tek slotta 17 GB kullanmak şu an için daha mantıklı görünüyor. Çift kanal için 5 GB'lık RAM'i eklemek, hız uyumsuzluğu ve muhtemelen performans düşüşüne yol açabilir. Sistemin geri kalanı da destekliyorsa, ileride 3400 MHz hızında aynı marka ve kapasitede bir RAM daha alıp çift kanallı bir kurulum yapabilirsin. Bu, en iyi performans için en uygun çözüm olur. Daha yüksek frekanslı tek bir RAM ile mevcut performans artışı, iki farklı frekanslı RAM'den elde edeceğinden daha yüksek olacaktır.

17 GB'lık tek RAM'i kullanman daha mantıklı görünüyor. Farklı hız ve marka RAM'ler birlikte çalışabilir ancak performans beklentin düşebilir; çift kanal performansından tam olarak faydalanamayabilirsin. 3400 MHz RAM'in tek başına daha yüksek performans sunacaktır. İleride 3400 MHz RAM'lerden bir çift alıp sistemini tamamen yükseltebilirsin. Bu daha verimli bir çözüm olacaktır.

3400 MHz RAM'in hız avantajı, 2800 MHz RAM'lerden elde edeceğiniz çift kanal performansından daha etkili olabilir. Sistemin 17 GB RAM'i tek başına kullanması, daha yüksek hız sayesinde genel performansı daha çok artırabilir. Ancak, çift kanalda çalıştırma isteğiniz anlaşılabilir. Öncelikle 17 GB + 5 GB kombinasyonunu deneyin. Performans düşüklüğü gözlemlerseniz, tek modülde 17 GB ile devam etmeyi düşünebilirsiniz. Sisteminizin BIOS ayarlarından RAM hızını da kontrol etmeyi unutmayın. Testler sonucunda karar vermeniz daha doğru olur.

Geri