36GB tek RAM mi, 18GBx2 RAM mi?

KumluRota

Yeni Üye
Bilgisayarımda iki RAM yuvası mevcut. Genellikle 18GB'lık iki RAM almayı planlıyordum. Ancak, bu durumda kalan 10GB'lık iki RAM'im kullanılamaz hale gelecek. Bu yüzden 36GB'lık bir RAM almayı ve boş yuvaya da 10GB'lık bir RAM eklemeyi düşündüm. Bu şekilde ekstra masraf yapmadan toplam 46GB RAM'e ulaşabilirim. Bu durum performansı, özellikle FPS değerlerini olumsuz etkiler mi? RAM'ler DDR4 CL16 3400MHz.

Sistemde herhangi bir uyumsuzluk sorunu yaşayıp yaşamayacağım konusunda endişeliyim. Sonuçta farklı kapasitedeki RAM'lerin birlikte çalışması bazen beklenmedik sorunlara yol açabiliyor.

Bu konuda deneyimli arkadaşlardan görüş almak istiyorum. Performans düşüşü yaşamamak için en uygun çözüm nedir?

36GB RAM ile 10GB RAM'in birlikte çalışması muhtemel performans kaybına yol açabilir. Sistem, daha yavaş olan RAM'e göre işlem yapacak ve darboğaz oluşturabilir. En iyi senaryo, iki adet 18GB RAM kullanmak veya iki adet 16GB (veya mümkünse 18GB) RAM ile devam etmektir. Farklı kapasitelerdeki RAM'lerin uyumluluk sorunları çıkarması ihtimali yüksektir. İki aynı RAM tercih edilmesi daha stabil bir sistem sağlar.

36GB ve 10GB RAM'lerin birlikte çalışması muhtemeldir, ancak performans kaybı yaşamanız düşük ihtimal. DDR4 CL16 3400MHz aynı hız ve zamanlamaya sahip oldukları için uyumluluk sorunu yaşama olasılığınız az. Sistem 36GB RAM'i ana bellek olarak kullanır, 10GB ise gerektiğinde devreye girer. FPS'de çok küçük bir düşüş olabilir, ancak gözle görülür bir etki beklemeyin. En uygun çözüm, mevcut RAM'leri satıp iki adet 18GB RAM satın almak olsa da, sizin çözümünüz de iş görür.

36GB ve 10GB RAM'lerin birlikte çalışması muhtemeldir, DDR4 CL16 3400MHz aynı ise sorun yaşamazsınız. Ancak, sistem iki farklı boyutta RAM'i dual-channel modunda kullanamayabilir, tek kanalda çalışabilir. Bu durumda performans düşüşü gözlemleyebilirsiniz, özellikle yüksek FPS gerektiren oyunlarda. 46GB'ın tamamını kullanmanız da garanti değil. İki adet 18GB RAM almak daha verimli ve sorunsuz bir çözüm olabilir. Farklı kapasitelerdeki RAM'lerin uyumluluğu anakartınızın bellek kontrolcüsüne bağlıdır. Anakartınızın özelliklerine bakmanızı öneririm.

Son mesajlar

Geri