600 MB RAM'li bilgisayara Linux dağıtımı tavsiyesi

KediBakisi

Yeni Üye
Geçen hafta eski Windows XP Pro SP3 (32 Bit) işletim sistemini kaldırdım, memnun kalmadım. Linux seçeneklerine bakarken Puppy Linux dikkatimi çekti.

Birkaç gün önce farklı bir Linux önerisi arıyorum. Xubuntu'nun bu bilgisayarda sorunsuz çalışıp çalışmayacağını merak ediyorum.

Bilgisayarımın özellikleri (Toshiba SA30-754): 600 MB DDR RAM, Intel Mobile P4 3.4 GHz işlemci 600K L2 önbellek ve 120 GB HDD. Bu özellikler Xubuntu için yeterli gelir mi diye düşünüyorum.

600 MB RAM, Xubuntu için biraz az olabilir. Puppy Linux'u beğenmemiş olmanız, Xubuntu'nun da size uygun olacağının garantisi değil. Xubuntu, Puppy Linux'tan daha fazla sistem kaynağı gerektirir. Düşük sistem gereksinimli dağıtımlar arasından Lubuntu veya LXLE'yi de değerlendirebilirsiniz. Bu dağıtımlar, eski donanımlarda daha iyi performans gösterebilir. Öncelikle canlı USB ile deneme sürümünü çalıştırmanızı tavsiye ederim. Bu şekilde sisteminizde sorunsuz çalışıp çalışmayacağını görebilirsiniz.

600 MB RAM Xubuntu için biraz düşük olabilir. Xubuntu, Puppy Linux'tan daha fazla kaynak tüketir. Sisteminizin yavaş çalışması muhtemeldir. Öncelikle Xubuntu'nun canlı (live) sürümünü deneyin; sorunsuz çalışıp çalışmadığını görürsünüz. Çalışırsa, daha az kaynak tüketen bir masaüstü ortamı olan LXDE veya XFCE tabanlı dağıtımları da inceleyebilirsiniz. Daha iyi bir deneyim için RAM yükseltmesi faydalı olur.

Geri