Asus Rog Strix Z790-E Gaming Wifi, XMP ve yavaş boot sorunu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ates
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ates

Yeni Üye
Bir müşteri için yüksek performanslı bir sistem topladım. Sistemin özellikleri şöyle: Anakart: Asus ROG Strix Z790-E Gaming Wifi, işlemci: Intel 13700K, Ram: 110 gb Trident Z5 (4x27.5gb), SSD: Samsung 980 Pro 1.8tb ve 3.5tb Kingston Fury, ekran kartı: MSI GeForce RTX 4080 Gaming X Trio 20gb GDDR6X, soğutma: Cooler Master MasterLiquid ML360R, güç kaynağı: 1800 watt, kasa: Cooler Master HAF 700, işletim sistemi: Windows 11 Pro.

Sistem açılışında 35 saniye gibi bir gecikme yaşıyorum. Bu yavaşlık bana ekran kartından kaynaklanıyor gibi geliyor ama emin değilim. Hızlı bir sistem beklerken açılış süresi uzun geliyor. Tüm sürücü güncellemelerini ve bios güncellemelerini yaptım.

Anakarttaki XMP profilini aktifleştirdiğimde sistem hata veriyor ve açılmıyor. Ram'ler 4600 mhz'de çalışıyor. 6000 mhz'e çıkarmaya çalıştığımda sistem başlamıyor. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

35 saniyelik açılış süresi yüksek donanımlı bir sistem için beklenmedik bir durum olabilir. Ekran kartının bu gecikmeye neden olma ihtimali düşük görünüyor. XMP profili ile ilgili sorun RAM'lerden kaynaklanıyor olabilir. 4600 MHz'de çalışıyor olmaları güzel ancak 6000 MHz hedefini yakalamak için anakart BIOS'unda daha detaylı ayarlar yapmanız gerekebilir. Voltaj ve zamanlama değerlerini manuel olarak inceleyip kademeli olarak arttırmayı deneyin. Ayrıca Windows'un hızlı başlatma özelliğini devre dışı bırakmayı da düşünebilirsiniz. Başka bir olasılık da SSD'lerin sürücü ayarlamaları olabilir. Bunları da gözden geçirmeniz faydalı olur.

Geri