ASUS TUF A15 Oyun Bilgisayarı Düşük Performans

DonanimKahramani

Yeni Üye
Geçen hafta satın aldığım ASUS TUF Gaming A15 (FA507NV-LP037 10 GB RTX 4050 Ryzen 7 7735HS 18 GB RAM 600 GB SSD 17 inç FHD 160Hz) oyun dizüstü bilgisayarımda, tüm sürücüleri yüklememe rağmen, ciddi kare hızı sorunları yaşıyorum.

Ekran kartı geçişlerinde garip bir durumla karşılaşıyorum. Masaüstünde, Chrome'da veya basit programlarda gezinirken, AMD Radeon(tm) Graphics kullanıyor; fakat performans isteyen bir uygulama veya oyuna girdiğimde, NVIDIA ayarları değişiyor ve sistem iki ekrana bağlıymış gibi gösteriliyor. Ekran 1 AMD Radeon(tm), Ekran 2 ise NVIDIA GeForce RTX 4050 oluyor.

Armoury Crate ayarlarım varsayılan performans modunda (ekran görüntüsüne aldırmayın) çalışıyor. CS:GO ve Valorant gibi oyunlarda aldığım kare hızları 90-120 arasında değişiyor; bu, sistemimin kapasitesi için yetersiz.

Aynı problemi yaşayan ve çözüm bulamayan kişiler gördüğümden, NVIDIA Kontrol Paneli'nden 3D ayarlarını en yüksek NVIDIA performansına ayarladım, ekran yönetiminden sadece NVIDIA GPU'yu seçtim, fakat sorun devam etti. Pil gücüyle çalışırken, 30-45 FPS'yi zor yakalıyorum.

Bir blogda okuduğum bir yöntemi denedim: Armoury Crate'te GPU modunu "Ultimate" yaptım. Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra, hem masaüstünde hem de oyunlarda tek ekran kartı (NVIDIA GeForce RTX 4050) kullanmaya başladı. Sorun çözülmüş gibi görünse de, fan hızı ve diğer sistem bileşenlerinin performansı aşırı yükseldi. Açıklamada da belirtildiği gibi, bu mod sadece şarjdayken ve yüksek performans gerektiren işler için kullanılmalı çünkü pil ömrünü olumsuz etkiliyor. Bu modda CS:GO için 140-170, Valorant için ise 180-200 FPS alıyorum.

Kısacası, sorunu özetlersek: NVIDIA GeForce RTX 4050'yi "Ultimate" modu dışında da kullanmak, ancak fan ve diğer sistem ayarlarını pil ömrünü gereksiz yere tüketmeyecek şekilde nasıl ayarlayabiliriz? Bu ekran kartı geçişi, kare hızında düşüşlere sebep oluyor. MUX Switch gibi bir çözüm var mı? Gerekli ekran görüntülerini ekte bulabilirsiniz.

Geri