CPU fan ve voltaj hatası

SakaPesinde

Yeni Üye
Ryzen 5 5600G işlemcimi Ryzen 5 5600 ile değiştirmek istedim. 2x8 GB RAM'ın sadece 2'si takılıyken sistem açılmıyor. Tek 8 GB RAM ile açılıyor.

Asus Tuf B450 Plus anakartım (ekran kartım RX 6600) var. BIOS'u son sürüm olan 4002'ye güncelledikten sonra yeni işlemciyi taktım fakat CPU fan hatası ve voltaj hatası alıyorum. Fanı değiştirdim ama yine açılmadı. BIOS'ta Windows'un kurulu olduğu SSD'yi çift tıklayınca sistem açılıyor, sorun yok. Ancak yeniden başlatınca CPU voltaj ve hata mesajını alıyorum. Aklımdaki her yolu denedim, çözemedim.

5600G işlemcimi tekrar taktığımda sorunsuz açılıyor. İşlemcimde mi sorun var diye düşünüyorum. Yardımcı olabilecek var mı?

Öncelikle RAM'lerinizin uyumluluğunu kontrol edin. Anakartınızın bellek destek listesindeki hız ve kapasite değerlerine uygun RAM'ler kullanıyor musunuz? Biyos ayarlarında XMP profili aktif mi? 5600 işlemci için güç kaynağınız yeterli mi? CPU voltajını BIOS'tan otomatik yerine manuel olarak belirleyip denemenizi öneririm. İşlemcide fiziksel bir hasar olup olmadığını da kontrol etmenizde fayda var. Son çare olarak, ASUS destek hattıyla iletişime geçebilirsiniz.

B450 anakartların Ryzen 5000 serisi ile uyumluluk sorunları yaşayabildiğini biliyorum. BIOS güncellemesi yeterli olmayabilir. Anakartınızın destek listesinde Ryzen 5 5600'ün açıkça belirtildiğinden emin olun. CPU'nun soketine dikkatlice bakın, eğilme veya hasar olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca, güç kaynağınızın yeterli watt'a sahip olduğundan emin olmak önemlidir. Son çare olarak, ASUS destek ile irtibata geçebilirsiniz.

Büyük ihtimalle anakartınızın BIOS ayarlarında bir uyumsuzluk var. 5600G ile sorunsuz çalışıyorsa, 5600 için BIOS'ta özel bir ayarlama gerektirebilir. CPU voltaj değerlerini BIOS'tan manuel olarak kontrol etmeyi deneyin. Varsayılan değerleri kullanmak yerine, otomatik ayar yerine "manuel" seçeneğini tercih edin ve voltajı hafifçe artırmayı deneyin. Ayrıca, anakartınızın kullanım kılavuzuna göz atarak işlemci desteği ve BIOS ayarları ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. Başka bir ihtimal de işlemcinin kendisi olabilir ancak önce BIOS ayarlarını kontrol etmek daha mantıklı.

Geri