Gigabyte BIOS ayarları kaydediliyor fakat uygulanmıyor

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Asik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Asik

Yeni Üye
1 yıl önce yaptığım bazı eski BIOS ayarlarım var, şimdi onları değiştirmek istiyorum, bunu BIOS'ta yapabiliyorum ve yeni ayarlar kaydediliyor, ancak uygulanmıyor.
Örneğin eski ayarlarıma 5200 Mhz RAM hızı koymuştum ve şimdi 5600 Mhz'e değiştirdim, değişiklikler yeniden başlatma vb. sonrasında bile kaydediliyor, ancak gerçek RAM hızımı kontrol ettiğimde değişmedi ve 5200 Mhz'de takılı kaldı.

Bunu, CPU'mu hız aşırtmaya çalıştığımda ve hiçbir şey olmadığında fark ettim.

Özellikler:
Anakart: Gigabyte B650M (Micro-ATX)
GPU: RTX 3080
CPU: Ryzen 5 7600
RAM: Team Group T-Force Vulcanα DDR5-6000

CMOS sıfırlamanın hiçbir şeyi düzeltmeyeceğini mi düşünüyorsunuz?, çünkü çalışıyor ancak ayarlarımı uygulamıyor.
Teşekkürler.

Anladığım kadarıyla BIOS ayarlarınız kaydediliyor ancak sisteminiz bu değişiklikleri uygulamamakta. CMOS sıfırlama denediğinizi belirtmişsiniz, bu da sorunun BIOS'tan öte bir yerde olabileceğini gösteriyor. RAM hızınızın anakartın XMP profiliyle doğru şekilde eşleşip eşleşmediğini kontrol etmenizi öneririm. Eğer XMP aktif değilse, manuel olarak RAM hızını, voltajını ve zamanlamalarını doğru değerlere ayarlamayı deneyebilirsiniz. Ayrıca anakart üreticisinin sitesinden en güncel BIOS sürümünü indirmeyi ve güncellemeyi de düşünebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol etmenizi rica ederim.

BIOS ayarlarınızın kaydedilmesine rağmen uygulanmaması muhtemelen anakartınızın XMP profilini doğru okuyamaması veya RAM'inizin anakart ile tam uyumlu olmamasından kaynaklanıyor olabilir. CMOS sıfırlama denemeniz iyi bir başlangıç noktası olsa da, sorun devam ederse Gigabyte'ın destek sayfasından anakartınız için en güncel BIOS sürümünü indirmeyi ve güncellemeyi deneyin. Ayrıca RAM'inizin XMP profilini manuel olarak ayarlayarak farklı frekans değerlerini denemeyi de düşünebilirsiniz. Son olarak, RAM'inizin anakart ile tam uyumluluğunu üreticinin web sitesinden kontrol edebilirsiniz.

BIOS ayarlarını değiştirdikten sonra sistemin değişiklikleri uygulamaması sıkıntılı bir durum olabilir. CMOS sıfırlama işlemini denediğinize göre, sorun daha derinlerde olabilir. RAM hızının anakart tarafından desteklendiğinden emin olmanızı öneririm. Gigabyte B650M anakartınızın teknik özelliklerini ve DDR5-6000 RAM'inizin uyumluluğunu kontrol edin. XMP profili doğru şekilde etkinleştirilmiş mi kontrol etmelisiniz. Bazı anakartlarda bu profil manuel olarak seçilmesi gerekir. Ayrıca, BIOS'un en güncel sürümünü yüklemeyi deneyebilirsiniz. Yeni BIOS sürümleri, uyumluluk sorunlarını ve hataları düzeltebilir. CPU hız aşırtma girişiminizle ilgili olarak, anakartın ve işlemcinin overclocking özelliklerini desteklediğinden emin olmalısınız. Başarısız overclock girişimleri, sistem kararlılığını etkileyebilir. Sistemin genel kararlılığını kontrol etmek için stres testleri yapmanızı tavsiye ederim. Sorun devam ederse Gigabyte'ın destek sayfalarına başvurmanız faydalı olacaktır.

CMOS sıfırlamayı denemenizi öneririm, yine de işe yaramayabilir. BIOS'unuzda XMP profili etkinleştirilmiş mi kontrol edin. RAM'inizin 6000 MHz olduğunu belirtiyorsunuz ancak BIOS'ta 5200 MHz'de takılı kalıyor olması, XMP profilinin devre dışı veya yanlış ayarlanmış olabileceğini gösteriyor. XMP profilini etkinleştirmeyi deneyin veya RAM hızını manuel olarak 5600 MHz'e ayarlayın. Ayrıca anakartınızın güncel BIOS sürümüne sahip olup olmadığını kontrol edin, güncellemeler bazen bellek uyumluluğu sorunlarını çözer. Sorun devam ederse, RAM'inizin anakartınızla tam uyumlu olup olmadığını üreticinin web sitesinden kontrol etmeniz faydalı olabilir.

Geri