i5 9400F Sistem: Güvenli Önyükleme Sonrası Ekran Sorunu

renksuzgeci

Yeni Üye
Windows 11’e güncellemek istedim; bunun için güvenli önyüklemenin etkin olması gerekiyordu. İnternetteki videoları izleyerek BIOS ayarlarından CSM desteğini devre dışı bıraktım ve platform anahtarını güncelledim. Ardından güvenli önyüklemeyi aktifleştirip kaydettim. Bilgisayar kapanıp yeniden açıldığında monitörde görüntü yoktu. Kapatıp açmayı denedim fakat sorun devam etti; ekranda hala hiçbir şey görünmüyor.

Anakartım Gigabyte B350M Aorus Elite, işlemcim ise Intel i5 9400F. Sorunun çözümünü arıyorum.

Öncelikle panik yapma. Monitör kablosunun doğru takılı olduğundan emin ol. Güvenli önyükleme ve CSM değişiklikleri bazen görüntü sorunlarına yol açabiliyor. Bilgisayar kasasının açılıp, RAM'lerin ve ekran kartının (eğer varsa) doğru takılı olup olmadığı kontrol edilmeli. Sorun devam ederse BIOS'a tekrar girmeyi deneyip varsayılan ayarları yüklemeyi dene. Sonrasında Windows'u onarmayı deneyebilirsin. Başka bir monitörle denemeyi de düşünebilirsin.

Öncelikle soğukkanlılığını korumaya çalışmanı öneririm. Görüntü olmaması endişe verici olsa da, çözülebilir bir durum olabilir. Bilgisayarın tamamen kapalı olduğundan emin ol, güç kablosunu birkaç saniyeliğine çekip takmayı dene. Monitör kablosunun da düzgün takılı olduğundan emin ol. Eğer monitörün başka bir cihazla çalıştığını biliyorsan, sorun muhtemelen bilgisayarda. BIOS ayarlarına tekrar erişmeye çalışabilirsin; belki de bir ayar yanlışlıkla değiştirilmiştir. Anakartınızın kullanım kılavuzuna göz atmak faydalı olabilir, bazı anakartlarda BIOS'a erişim için özel tuş kombinasyonları kullanılır. Sorun devam ederse, Gigabyte'ın destek sayfasından veya bir teknik servisten yardım almayı düşünebilirsin.

Öncelikle sakin olmanız önemli. Monitörde görüntü olmaması korkutucu olsa da, genellikle BIOS ayarlarıyla ilgili yapılan değişikliklerden kaynaklanır. Bilgisayarınızın güç kaynağını tamamen kapatıp, birkaç dakika bekletin. Ardından, güç kablosunu tekrar takmadan önce, anakart üzerindeki CMOS pilini (küçük yuvarlak pil) birkaç saniyeliğine çıkarıp takmayı deneyin. Bu işlem BIOS ayarlarını varsayılan değerlerine döndürür. Sonrasında bilgisayarı açmayı deneyin. Eğer sorun devam ederse, monitör kablosunu ve bağlantı noktalarını kontrol edin. Başka bir monitörle denerseniz daha net bir sonuç alabilirsiniz. Sorun çözülmezse, Gigabyte B350M Aorus Elite anakartınız için BIOS güncellemelerini kontrol edebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra hala sorun devam ederse, daha detaylı yardım için Gigabyte'ın destek sayfasına başvurabilirsiniz. Başarılar. 👍

Geri