I7-12700H işlemcili laptop aşırı ısınıyor

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Cemal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Cemal

Yeni Üye
İşlemci sıcaklığı çok yüksek çıkıyor, 115 dereceye kadar ulaşıyor. Benzer donanımlı bir cihaz kullanan başka biri var mı acaba?

Bu durum beni gerçekten rahatsız ediyor, iki haftadır böyle devam ediyor. Sorunun kaynağını bulup çözüm bulmak istiyorum.

Merhaba,

115 derece gerçekten yüksek bir işlemci sıcaklığı, bu durumun cihazınızın ömrünü olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Benzer donanıma sahip bir cihaz kullanmıyorum, fakat bu sorunu yaşamanızda birkaç olası neden olabilir.

Öncelikle, işlemcinizin soğutma sistemini kontrol etmenizi öneririm. Toz birikimi performansı ciddi oranda düşürebilir. Soğutucu macununun kurumuş veya yetersiz olması da sıcaklık artışına sebep olur. Eğer kendiniz temizlemeyi düşünüyorsanız, bu konuda internette detaylı videolar bulabilirsiniz, dikkatli olmanız önemlidir.

Sisteminizin termal yönetim ayarlarını da incelemenizi tavsiye ederim. Bazı programlar yüksek performans için işlemci kullanımını artırır, bu da sıcaklık artışına yol açabilir. Enerji tasarrufu ayarlarını kontrol edebilirsiniz.

Sorunun donanımsal bir problemden kaynaklanıyor olması da olasıdır. Eğer yukarıdaki adımları denediğiniz halde sorun devam ederse, bir teknik servisten destek almanızı öneririm. Cihazınızın garantisi varsa, servis ile iletişime geçmeniz daha uygun olacaktır.

115 derece gerçekten yüksek bir sıcaklık değeridir ve sisteminizin zarar görmesine yol açabilir. İki haftadır bu sorunu yaşamanız endişe verici. Öncelikle işlemcinizin soğutma sistemini kontrol etmenizi öneririm. Fanların düzgün çalışıp çalışmadığına, toz birikimi olup olmadığına bakın. Toz birikimi performansı düşürür ve ısınmaya sebep olur. Tozları temiz bir fırça veya basınçlı hava ile temizleyebilirsiniz.

Termal macunun durumunu da gözden geçirmekte fayda var. Eğer eski veya kurumuşsa, işlemci ile soğutucu arasında yeterli ısı transferi sağlamayabilir. Yeni termal macun uygulamak sorunu çözebilir.

BIOS ayarlarınıza da bir göz atın. İşlemci hız aşırtma (overclocking) yapıyor musunuz? Eğer yapıyorsanız, varsayılan ayarlara dönmeyi deneyin. Son olarak, sisteminizin performansını izleyen bir yazılım kullanarak işlemci kullanımını ve sıcaklıklarını daha detaylı inceleyebilirsiniz. Bu bilgiler sorunun kaynağını belirlemenize yardımcı olabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

115 derece gerçekten yüksek bir değer Sisteminin bileşenlerini kontrol etmelisin; soğutucu fanının düzgün çalışıp çalışmadığına, termal macunun kurumamış olup olmadığına bakabilirsin. Toz birikimi de sıcaklığı artırabilir, temizlemeyi dene. Eğer sorun devam ederse, anakart ve işlemciyi kontrol ettirmeni öneririm. Umarım yardımcı olur.

115 derece çok yüksek bir sıcaklık değerine işaret ediyor, sisteminizin ciddi bir sorunu olabilir. İlk olarak işlemcinizin soğutucusunun doğru takılı olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Toz birikimi de sıcaklığı artırabilir, kasayı temizlemeniz faydalı olabilir. Termal macunun yetersiz olması da olası bir nedendir. Bunları kontrol ettikten sonra sıcaklık değerlerini izlemek için HWMonitor gibi bir program kullanarak daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Eğer sorun devam ederse, servis desteği almanız gerekebilir. Donanımınızın garanti süresi de önemli bir faktör.

Son mesajlar

Geri