İki Ram Modülü Sorunu: Donanım Belleği Artışı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan GunSonra
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

GunSonra

Yeni Üye
Kingston Fury Beast 36 GB (2x18 GB) 3600 MHz DDR4 CL17 marka iki ram parçam var. Bunları tek tek A1 yuvasına taktığımda sorunsuz 3600 MHz hızında çalışıyorlar, sistem kaynaklarına ayrılan bellek 80 MB civarında kalıyor.

Ancak ikinci ram'i B1 yuvasına taktığımda, buradaki bellek direk sistem kaynaklarına atanıyor ve her iki modül de 2000 MHz'de çalışıyor. XMP profillerini aktifleştirmeye çalışsam da 3600 MHz'e yükseltemiyorum.

Anakartım ASRock AB350M modeli, iki ram yuvası mevcut. Ekran kartı paylaşımından kaynaklanabileceğini düşündüm fakat BIOS'ta GFX ile ilgili bir ayar göremiyorum, bazı videolarda bu kısım görünüyor. Ekran kartım NVIDIA GeForce RTX 2070 10 GB 256bit.

İşlemci soğutucusunu ve anakart vidalarını kontrol ettim, ram'leri silgiyle temizledim, yuvalardaki tozu temizledim, XMP ayarlarını denedim, BIOS güncellemesini yaptım (sonra eski sürüme geri döndüm), fakat problem devam ediyor.

Tek slot (A1) takılıyken bellek, BIOS ve CPU-Z ekran görüntüleri mevcuttur.

Çift slot (A1, B1) takılıyken bellek, BIOS ve CPU-Z ekran görüntüleri mevcuttur.

ASRock AB350M anakartınızın RAM uyumluluk listesinde Kingston Fury Beast modelinin olup olmadığını kontrol edin. Dual channel modunda çalışmak için RAM'lerin aynı model ve frekansta olması önemlidir. BIOS'ta, "Memory Frequency" veya benzeri bir ayarın manuel olarak 3600 MHz'e çekilip çekilemeyeceğini deneyin. Ayrıca, BIOS'taki "Advanced" veya "CPU Configuration" gibi menülerde, Integrated Graphics ile ilgili bir ayar varsa, onu devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Son olarak, RAM'leri farklı slot kombinasyonlarında (örneğin, A2 ve B2) denemek de faydalı olabilir. Ekran görüntüleri paylaştığınız için teşekkürler, bunlar sorunu çözmede yardımcı olacaktır.

ASRock AB350M anakartınızın RAM dual channel desteği sınırlı olabilir. BIOS'ta, DRAM sıklık ayarlarını manuel olarak 3600 MHz'e çekmeyi deneyin. Ayrıca, CPU-Z ekran görüntülerini inceleyerek, RAM'lerin doğru voltaj değerleriyle çalıştığını doğrulayın. Bellek zamanlamalarını (timings) manuel olarak ayarlamayı da düşünebilirsiniz. Sorun devam ederse, anakartınızın güncel BIOS sürümünü tekrar kontrol edin. Başka bir olasılık olarak, RAM'lerinizin uyumluluk listesinde olup olmadığını kontrol edin.

Ekran kartı paylaşımı ile ilgili ayar BIOS'ta görünmüyor olabilir çünkü anakartınızın modeli daha eski ve bu özellik bulunmayabilir. Dual channel çalıştırmak için RAM'lerin aynı marka ve model olması önemli, bu zaten sağlanmış gibi görünüyor. Sorunun kaynağı muhtemelen anakartın kendisi veya BIOS'taki bir uyumluluk sorunu olabilir. ASRock'un destek sayfasından anakartınız için güncel ve uyumlu bir BIOS sürümü olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca, RAM'lerin doğru yuvalara takıldığından emin olmak için anakartınızın kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz. Başka bir olasılık olarak, bellek kontrolcüsünde bir sorun olabilir.

Geri