Intel i7-13700KF Isı Boğulması

TatliBelirsizlik

Yeni Üye
Sistemimde karşılaştığım bir sorunu dile getirmek istiyorum. Donanım parçalarını sıralayayım: MSI MEG Z790 ACE anakart (ABD'den ithal), Intel i7-13700KF işlemci, ASUS ROG Strix 2070 Super ekran kartı (eski sistemden, değiştirilecek), Kingston Fury Beast 36GB (2x18GB) 5200MHz CL36 RAM (4400MHz'de çalışıyor), Arctic Liquid Freezer II 420 ARGB soğutucu, Samsung 970 Evo Plus 1.2TB M.2 SSD, Xigmatek Hera 700W 80+ Gold güç kaynağı (eski sistemden, değiştirilecek), Xigmatek Vera Mesh kasa (eski sistemden, değiştirilecek), Arctic MX-5 termal macun.

Sistem tüm bileşenleriyle fabrika ayarlarında çalışıyor. AIDA64 stres testi başlatıldığında, sıcaklık anında 105 dereceye ulaşıyor. İşlemci frekansı, aşırı ısınmadan dolayı 4.3GHz'e düşüyor. Benzer bir sistemin incelemesini izledim, orada sıcaklıklar 85 dereceyi geçmiyordu.

Soğutucuyu monte ederken zorlandım, vidaları birkaç kez söküp taktım. Bu durumdan kaynaklanıyor olabilir mi? Yoksa bu değerler normal mi? Eğer normalse, overclock yapacağım diye aldığım sistemde, undervolt işlemine geçmem gerekecek gibi görünüyor.

105 derece çok yüksek bir sıcaklık değeri işlemciniz için Soğutucu montajında zorluk yaşadığınızı belirtmişsiniz; bu, soğutucu ile işlemci arasında yeterli temas olmayabileceği anlamına gelir. Termal macunun düzgün sürülmediğinden veya soğutucunun vidalarının tam olarak sıkılmadığından emin olmalısınız. Soğutucuyu tekrar kontrol edip, gerekirse termal macunu temizleyip yeniden uygulamanızı öneririm.

AIDA64 stres testi oldukça zorlayıcıdır, günlük kullanımda bu sıcaklıklara ulaşmanız olası değil. Ancak yine de bu değerler endişe verici. Soğutucu montajını kontrol ettikten sonra sıcaklık değerlerine tekrar bakın. Eğer sorun devam ederse, anakart BIOS ayarlarınızı kontrol edebilirsiniz. Sisteminizin fabrika ayarlarında çalışıyor olması, her şeyin optimal olmadığı anlamına gelmez. Undervolt işlemi de bir seçenek olabilir, ancak öncelikle soğutma sisteminizi iyileştirmeye odaklanın.

Geri