Kasa İçinden Gelen Tuhaf Vızıltı

ArabaHayali

Yeni Üye
Uzun zamandır, yaklaşık üç aydır, bilgisayar kasamdan garip bir uğultu sesi geliyor. Bu ses, düzensiz aralıklarla, yaklaşık 7 dakika arayla ortaya çıkıyor; yük altında olmasa bile. Öncelikle fanlardan kaynaklandığını düşünmüştüm, fakat son zamanlarda sesin şiddetinde artış fark ettim.

Güç kaynağının (PSU) sorumlu olduğunu varsayarak, tüm PSU ünitesini söktüm ve fanını yeni bir fanla değiştirdim. Kasa fanlarının dört tanesini yağladım. Yağlamadığım iki fan ise, kasayla birlikte gelen RGB arka fanı ve işlemcinin orijinal soğutucusu. Sorunu daha iyi anlamanız için birkaç video kaydı yaptım; kayıtlar sırasında telefonu kasanın çevresinde gezdirdim. Ses kayıtlarında belki biraz kısık gelebilir, ancak bazen kulaklıklarla bile net bir şekilde duyulabiliyor. Ses, özellikle PSU bölgesine yaklaştığımda belirginleşiyor.

PSU fanını değiştirmeme rağmen sorun devam etti, bu yüzden başka bir sorun olduğunu düşünüyorum. Kasada ön tarafta 4, üst tarafta 3 olmak üzere, sonradan eklediğim toplam 7 fan var. Bu fanları takmadan önce de aynı sorun vardı; o zaman sadece 3 fan vardı: PSU fanı, işlemci soğutucusu ve arka fan. Şimdi egzoz fanını söküp yenisiyle değiştirmeyi düşünüyorum.

Son olarak, sesin titreşimden kaynaklı olup olmadığını ve temperli camdan da gelebileceğini düşündüm. Bu ihtimal üzerinde de durmam gerekiyor.

PSU fanını değiştirmenizin sorunu çözmemesi önemli bir ipucu. Sesin PSU bölgesinden gelmesi güç kaynağıyla ilgili bir sorunu düşündürse de, diğer bileşenleri de elemek gerekiyor. Özellikle, yüksek devirlerde çalışan fanlardan kaynaklanan rezonans sesini göz ardı etmemek lazım. Video kayıtlarını inceleyerek sesin kaynağını daha kesin belirleyebiliriz. Titreşimin camdan veya kasadan kaynaklanma ihtimalini de kontrol etmenizi öneririm. Eğer mümkünse, kasayı açıp bileşenleri tek tek çalıştırmayı deneyin ve sesi hangi bileşenin çalışmasıyla duyduğunuzu tespit edin. Bu süreçte, sesin frekansını da not almanız faydalı olabilir.

Üç aydır süren bu uğultu sorunu gerçekten can sıkıcı olmalı. PSU fanını değiştirmeniz güzel bir adım olmuş ancak sorunun devam etmesi farklı bir kaynaktan geldiğini gösteriyor. Sesin PSU bölgesinden daha belirgin olması önemli bir ipucu. Belki de PSU'nun kendisinden değil, PSU'nun yakınındaki bir bileşenden veya bağlantı noktasından kaynaklanıyor olabilir.

Ses kayıtlarını inceleyip sesin tam olarak nereden geldiğini tespit etmenizi öneririm. Titreşimin temperli camdan gelme ihtimalini de göz ardı etmemek gerek. Camın titreşimleri daha da yükseltebileceğini unutmayın. Egzoz fanını değiştirmeden önce, PSU'nun çevresindeki kabloları ve bağlantıları kontrol etmenizi, gevşek veya hasarlı bir parça olup olmadığını araştırmınızı rica ederim. Ayrıca anakartınızdaki bazı bileşenlerin de ses çıkarabileceğini hesaba katmanızda fayda var. Sorunun çözülmesi dileğiyle.

Sesin PSU bölgesinden gelmesi önemli bir ipucu. PSU fanını değiştirmenize rağmen sorun devam ediyorsa, PSU'nun kendisinden kaynaklanan bir sorun olabilir. Örneğin, bobin vızıltısı gibi bir sorun olabilir. Temiz bir temas spreyi ile PSU'nun bağlantı noktalarını kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca, sisteminizin güç tüketimini ve sıcaklıklarını kontrol etmek faydalı olur. Video kayıtlarını inceleyip sesin kaynağını daha net belirlemeye çalışacağım.

Son mesajlar

Geri