Linux'ta oyun keyfi: Kapsamlı bir kılavuz

HayalTuccari

Yeni Üye
Linux'ta oyun oynamayı hedefleyenler için hazırladığımız bu kapsamlı rehber, sizleri oyun dünyasına taşıyacak. Sürekli güncellenen bu kılavuzda, 8 farklı dağıtım üzerinden anlatım bulacaksınız: Arch, Debian, Fedora, openSUSE, Solus, Void, Pop!_OS ve Manjaro. Büyük olasılıkla kullandığınız ya da kullandığınız dağıtımın temelini oluşturan bir dağıtım bu listede yer alıyor. Başlayalım.

Oyun için uygun dağıtımlar: Linux ekosisteminin zengin dağıtım çeşitliliğine rağmen, oyuncular için optimize edilmiş birkaç tercih ön plana çıkıyor. Bu 8 dağıtım haricinde diğer seçenekleri de deneyebilirsiniz elbette. Bu önerilerde bazı avantajlar göze çarpıyor, ancak bu avantajlar ince ayarlarla diğer dağıtımlarda da elde edilebilir.

1- Garuda: Arch tabanlı olup, oyun odaklı tasarımıyla üstün bir deneyim sunuyor.
2- Nobara: Fedora'nın oyuncular için özel sürümü, hazır gelen ek sürücü ve araçlarıyla oyun performansını artırıyor.
3- PikaOS: Debian temelli olup, Nobara'ya benzer şekilde oyun desteğiyle öne çıkıyor.
4- GeckoLinux: openSUSE tabanlı kolay kurulumuyla dikkat çekiyor.
5- Solus: Bağımsız bir dağıtım olarak sade, kullanışlı ve güncel bir yapıyla oyunculara hitap ediyor.
6- Void: SystemD kullanmayan ender dağıtımlardan biri, hafif yapısıyla tercih edilebilir.
7- Pop!_OS: Oyun performansı için optimize edilmiş, kullanıcı dostu arayüzüyle biliniyor.
8- Manjaro: Arch tabanlı olup, kullanım kolaylığı ve geniş yazılım desteğiyle oyuncular için uygun bir seçenektir.

Masaüstü Ortamı (DE) ve Pencere Yöneticisi (WM) seçimi: Birçok dağıtım varsayılan olarak masaüstü ortamları (DE) sunuyor; GNOME, KDE, Xfce, Cinnamon ve MATE gibi. Her birinin avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Modern bir arayüz istiyorsanız GNOME, Windows'a benzerlik arıyorsanız Cinnamon tercih edebilirsiniz. Oyun performansı açısından, hepsi benzer bir deneyim sunuyor. Hafifliği ve kişiselleştirme olanaklarıyla Xfce, önerilebilir bir seçenek.

Pencere yöneticileri (WM) ise DE'lere göre daha karmaşık ancak hafiflik ve özelleştirme imkanı sağlıyor. Stacking, tiling ve dinamik WM türleri bulunuyor. Oyun performansı açısından sıralama şöyle: Dinamik > Stacking > Tiling. dwm (dinamik), Openbox (stacking) ve i3wm (tiling) örnek olarak verilebilir. Yeni kullanıcılara WM kullanımını önermiyoruz.

Linux Çekirdeği: Standart Linux çekirdeği günlük kullanım için yeterli olsa da, Zen Kernel (Liquorix) veya XanMod gibi performans odaklı alternatifler mevcut. Intel işlemciler için Clear Linux çekirdeği de bir seçenek. Genellikle Debian için XanMod, Arch için Zen önerilir, ancak biz her dağıtım için XanMod'u öneriyoruz. XanMod kurulumu için ilgili kılavuzu inceleyebilirsiniz.

Ekran Kartı Sürücüleri: Bu adım biraz daha karmaşık, özellikle Nvidia kullanıcıları için. Nobara veya PikaOS gibi dağıtımlar Nvidia sürücü kurulumunu otomatik olarak hallediyor. Aşağıdaki komutlar terminal üzerinden kullanılabilir. (Arch Linux için AMD, Nvidia ve Intel sürücü kurulum komutları verilecek, diğer dağıtımlar için ilgili rehberlere yönlendirme yapılacak.)

Steam: Zorlu adımları atlattıktan sonra sıra oyun platformunu yüklemeye geldi. (Arch, Debian, Fedora, openSUSE, Solus ve Void için Steam kurulum komutları verilecek.)

Steam performansını artırmak için, ilgili ayarları inceleyebilirsiniz.

ProtonUp-Qt: ProtonGE yamalarını kolayca kurmak için ProtonUp-Qt'yi kullanabilirsiniz. (AppImage üzerinden kurulum ve ProtonGE güncelleme adımları anlatılacak.)

Feral GameMode: Oyunları optimize etmek için Feral GameMode'u kullanabilirsiniz. (Arch, Debian, Fedora, openSUSE, Solus ve Void için kurulum komutları ve kullanım açıklaması verilecek.)

vkBasalt: Performans kaybı olmadan grafikleri geliştirmek için vkBasalt'ı öneriyoruz. (Arch, Debian, Fedora, openSUSE, Solus ve Void için kurulum komutları ve kullanım açıklaması verilecek.)

MangoHud: Oyun içi FPS ve diğer bilgileri görüntülemek için MangoHud kullanılabilir. (Arch, Debian, Fedora, openSUSE, Solus ve Void için kurulum komutları ve kullanım açıklaması verilecek.)

GOverlay: MangoHud ve vkBasalt'ı yönetmek için GOverlay uygulamasını kullanın. (Arch, Debian, Fedora, openSUSE, Solus ve Void için kurulum komutları ve kullanım açıklaması verilecek.)

Besteleyici (X11): Nvidia kullanıcıları için X11, Wayland'den daha performanslı. Oyun sırasında besteleyiciyi devre dışı bırakıp oyundan sonra tekrar aktif hale getirmek FPS artışına neden olur. (gamemode.ini dosyası düzenleme ve farklı DE'ler için komutlar verilecek, picom kullanımı anlatılacak.)

GPU İnce Ayarları (X11): Daha fazla performans için GPU'nuza özel X11 ayarları yapabilirsiniz. (AMD, Nvidia ve Intel için xorg.conf.d dosyası düzenleme örneği verilecek.)

FSR: Performans artışı için FSR video ölçekleme teknolojisini kullanın. (Steam başlatma seçeneklerine eklenecek komut ve ayar tablosu verilecek.)

RTX, DLSS ve Reflex (Nvidia): Nvidia ekran kartı kullanıcıları RTX, DLSS ve Reflex teknolojilerini kullanabilir. (Steam başlatma seçeneklerine eklenecek komut verilecek.)

Undervolt ve Overclock: İşlemci ve ekran kartı undervolt ve overclock işlemleriyle performans artışı sağlanabilir. (Intel Undervolt, amdctl, GWE, CoreCtrl ve RAM overclock'u hakkında kısa bilgi verilecek.)

Wine: Windows uygulamaları ve oyunları çalıştırmak için Wine kullanılabilir. (Arch, Debian, Fedora, openSUSE, Solus ve Void için Wine ve winetricks kurulum komutları verilecek, ekran görüntüleri ve winecfg ayarları anlatılacak.)

Heroic Games Launcher: Epic Games Store ve GOG oyunlarını oynamak için Heroic Games Launcher kullanılabilir. (Arch, Debian, Fedora, openSUSE, Solus ve Void için kurulum komutları verilecek.)

Geri