Ram Yükseltmesi: 2x10 GB'den 2x30 GB'a Geçiş Sorun Yaratır mı?

guncevheri

Yeni Üye
Arkadaşım bilgisayarına bellek takviyesi yapmayı planlıyor. Yeni RAM'ler Corsair Vengeance DDR5 54 GB (2x27 GB) 5600MHz CL32 olacak.

Mevcut sistemi ise şöyle Gigabyte B650M S2H anakart, AMD 7700F işlemci ve Kingston Fury Beast DDR5 18 GB (2x9 GB) 5600MHz CL36 belleklerden oluşuyor.

Önceki deneyimimden dolayı endişeli; Daha önce benim sistemimde RAM yükseltmesi yaparken MHz değerlerini düşürmek zorunda kalmıştım, bilgisayar açılmamıştı. Bu yüzden sorun olup olmayacağını merak ediyor.

Yeni RAM'lerin uyumluluğu hakkında endişeler taşıyor. Sistemin sorunsuz çalışmasını istiyor.

B650M S2H anakartın DDR5 desteği var, endişelenmene gerek yok gibi görünüyor. MHz değerleri aynı olduğu için sorun yaşama ihtimali düşük. Farklı üreticilerden RAM'ler kullanmanın bazı durumlarda uyumsuzluğa yol açabileceğini biliyorum, ama genellikle sorunsuz çalışır. Öncelikle eski RAM'leri çıkarıp yeni RAM'leri takmayı dene, çalışmazsa tek tek takmayı deneyebilirsiniz. Sistem BIOS'unda XMP profilini etkinleştirmeyi unutma.

Büyük ihtimalle sorun yaşamazsınız. Aynı hızda (5600MHz) RAM'ler kullanılıyor, sadece kapasite ve CL değeri farklı. Anakartınız muhtemelen farklı RAM setlerini otomatik olarak eşitleyecektir. Ancak, açılmama durumunda BIOS'tan XMP profilini devre dışı bırakıp denemeyi deneyebilirsiniz. Başlangıçta sorun yaşarsanız, yeni RAM'leri tek tek takmayı deneyebilirsiniz. Bu, olası uyumsuzlukları tespit etmeye yardımcı olabilir. Genellikle farklı marka ve model RAM'lerin birlikte çalışmasında sorun yaşanmaz, ancak olası küçük bir uyumsuzluk ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Geri