RTX 5070 R7-9700x3D ısınma sorunu

kalemyankisi9

Yeni Üye
Geçen hafta yeni sistemimi kurdum, BIOS güncellemesi yaptım fakat açtığımda takılmalar yaşadım. OCTT testlerinde işlemci sıcaklığı anında 80 dereceye fırladı. Güç kaynağının yetersiz olduğunu düşündüm.

Soğutucunun yerini değiştirmeyi denedim. İki kez OCTT güç testini çalıştırdım; ikisinde de sistem kendini yeniden başlattı. Ardından XMP profilini devre dışı bıraktım ve test sorunsuz tamamlandı. XMP'yi tekrar etkinleştirip oyuna girdiğimde ise sistem yine çöktü ve uyarı verdi.

Ram frekansını 7000 MHz'e düşürdüm; en stabil çalışma hızı bu gibi görünüyor. 8000 MHz RAM almam boşa mı gitti, yoksa başka bir sorun mu var? 9700x3D'nin OCTT testinde 70 dereceden birkaç saniyede 75-80 dereceye çıkması normal mi?

İşlemci: R7 9700x3D
Ekran Kartı: Gigabyte Aero NVIDIA 5700
RAM: G.Skill Trident Z5 Royal 8000 MHz
Anakart: MSI B550 Tomahawk Wifi
Güç Kaynağı: FSP Vita GM 900W 80+ Gold PCI-E 5.0
Sıvı Soğutucu: Arctic Liquid Freezer II 360

Mavi ekran hatası dökümü ektedir. Dosyayı Yandex Disk'ten indirebilirsiniz. link: disk.yandex.com.tr

8000 MHz RAM hızının sisteminizle uyumlu olmaması muhtemel. 7000 MHz'de stabil çalışması iyi bir gösterge. 9700X3D'nin kısa süreli yüksek sıcaklık değerleri normal olabilir, ancak sürekli yüksek sıcaklık endişe verici. Yandex Disk linkindeki mavi ekran hatası dökümünü inceleyip daha detaylı bilgi verebilirim. Güç kaynağınız yeterli gibi görünse de, XMP profiliyle ilgili sorunlar güç tüketimini artırabilir. BIOS güncellemesinden sonraki sorunlar nedeniyle anakartınızda da bir sorun olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. RAM'inizi düşük frekansta kullanmak zorunda kalmanız üzücü olsa da, sistem kararlılığını sağlamak en önemli unsur.

Geri