Ryzen 5 5700X ve RTX 4060 Ti sistemi iyileştirme önerisi

tatliadam

Yeni Üye
Geçtiğimiz şubat ayında Vatan Bilgisayar'dan topladığım hazır sistemimi inceledim. Sistemim şöyle: Power Boost kasa, Power Boost 700W güç kaynağı, AMD Ryzen 5 5700X işlemci, ASUS RTX 4060 Ti Dual OC ekran kartı, XPG 16GB RAM (8x2), ASUS B450 Prime 2 anakart ve dört sistem fanı mevcut.

Güç kaynağının ve kasasının Power Boost olması beni endişelendiriyor. Enerji tüketimi analizinde, yaklaşık %60 verimlilik gözlemledim. Online videolarda yapılan testler, 700W güç kaynağının yalnızca 420W civarında kullanıldığını gösteriyor. Kasam da giriş seviyesi bir Power Boost modeli ve onu da değiştirmeyi düşünüyorum.

Hedefim, sistemin kullanım ömrünü uzatmak ve sıvı soğutucu eklemek. Güç kaynağı ve sıvı soğutucu güncellemesi mantıklı mı, yoksa başka bir bileşen de değiştirmeli miyim? Güç ünitesi ve soğutma sistemi diğer bileşenlerden daha öncelikli görünüyor.

Power Boost güç kaynağı ve kasasının verimlilik oranı konusunda haklı endişeniz var. 700W'lık bir güç kaynağının 420W civarında kullanılması, aşırı ısınmaya ve uzun vadede bileşenlere zarar verebilir. Daha kaliteli ve verimli bir güç kaynağı ile daha iyi hava akışı sağlayan bir kasa tercih etmeniz doğru olur. Sıvı soğutucu eklemek de özellikle işlemci için faydalı olacaktır. Bu iki bileşeni önceliklendirmeniz mantıklı bir yaklaşım. Diğer bileşenler şu an için sorunsuz gibi görünse de, ileride daha güçlü bir sistem kurmayı düşünürseniz anakart güncellemesi de gerekebilir.

Geri