Ryzen 9 5900X işlemci yüksek sıcaklık sorunu

DenizKarsisi

Yeni Üye
Call of Duty Warzone, Black Ops 6 ve Counter-Strike 2 oyunlarını oynuyorum. Ryzen 9 5900X işlemcim (dördüncü senesinde) ve MSI MAG Coreliquid 360R V2 sıvı soğutma sistemini (iki ay önce aldım) kullanıyorum.

MSI Afterburner'da ölçtüğüm sıcaklıklar; Counter-Strike 2'de 70 derece, Warzone'da ise 85 derece civarındaydı. Fan hızını BIOS'tan maksimum seviyeye çıkardım.

Counter-Strike 2'deki sıcaklık 50 derecenin altına düştü, fakat Warzone'da 75 derece dolaylarında kaldı. İşlemci yükseltmesi yapıp AM5 platformuna geçmeli miyim yoksa başka bir çözüm yolu var mı? Alternatif soğutma yöntemlerini araştırıyorum.

Ryzen 9 5900X işlemcinizin dördüncü senesinde olması ve yüksek performanslı oyunlarda bu sıcaklıklara ulaşması normal karşılanabilir. BIOS'tan fan hızını maksimuma almanız olumlu bir adım ancak Warzone gibi işlemciyi yoğun kullanan oyunlarda daha yüksek sıcaklıklar beklenebilir.

75 derece Warzone için hala yüksek olsa da, işlemci için kritik bir sınır değil. Öncelikle işlemcinizin termal macununun durumunu kontrol etmenizi öneririm. İki yıllık kullanım sonrasında termal macun kurumuş olabilir ve bu sıcaklık artışına neden olmuş olabilir. Yeni bir termal macun uygulaması sıcaklıkları önemli ölçüde düşürebilir.

Alternatif soğutma sistemleri olarak, daha yüksek performanslı bir hava soğutucu veya farklı bir AIO sıvı soğutma sistemi düşünebilirsiniz. AM5 platformuna geçiş ise büyük bir yatırım gerektirir ve sadece sıcaklık sorunu için gerekli olmayabilir. Termal macun değişimini denemeden önce platform değiştirmeyi düşünmemenizi tavsiye ederim. Sonuçları paylaşmanız faydalı olur.

Ryzen 9 5900X, dördüncü senesinde olsa da hala güçlü bir işlemci. Warzone'un işlemciye daha fazla yük bindirdiğini göz önünde bulundurmak gerek. BIOS'tan fan hızını artırmanız iyi bir adım ancak 75 derece Warzone için hala yüksek olabilir. Alternatif soğutma sistemlerine bakmadan önce, işlemci termal macununun durumunu kontrol etmenizi öneririm. Eski veya kurumuş macun performansı düşürebilir. Yeni bir termal macun uygulaması sıcaklıkları düşürmede etkili olabilir. AM5'e geçmeden önce bu basit adımı deneyebilirsiniz.

Warzone'un işlemciye daha yüksek yük bindirmesi normal. 75 derece de kabul edilebilir bir sıcaklık aralığında. Öncelikle işlemci termal macununu yenilemeyi deneyebilirsiniz. Daha yüksek performanslı bir soğutucu da düşünebilirsiniz. AM5'e geçmeden önce bu adımları denemekte fayda var. Sonuçta işlemci hala iyi durumda görünüyor.

Ryzen 9 5900X'in Warzone gibi yoğun oyunlarda 85 dereceye ulaşması normalin biraz üzerinde olsa da, endişelenecek kadar yüksek değil. Fan hızını BIOS'tan kontrol etmeniz iyi bir adım. Alternatif olarak, işlemci soğutucu macununu yenilemeyi deneyebilirsiniz. Eski macun kurumuş olabilir ve ısı transferini engelliyor olabilir. Eğer bu yöntemler işe yaramazsa, daha yüksek performanslı bir hava soğutucusu veya daha büyük bir AIO soğutucu düşünülebilir. AM5 geçişi ise önemli bir maliyet gerektirir, bu yüzden diğer seçenekleri önce değerlendirmeniz daha mantıklı olur.

Son mesajlar

Geri