Sistem Sorunu: FPS Düşüşü

KalpAtisi

Yeni Üye
Yeni bir bilgisayar topladım, parçaları ayrı ayrı aldım. İçerisinde i7 12700k işlemci, MSI GeForce RTX 3060 Ti Ventus 3X ekran kartı, ASUS ROG Strix B660-A Gaming WiFi anakart, 18 GB 3200 MHz DDR4 RAM kullanıyorum. Eski kasamı kullandığım için, önceki sistemimden (i5 7600k ve MSI GTX 1070) kalma güç kaynağını (PSU) kullanmaya devam ediyorum.

Oyunlarda, örneğin Forza Horizon 5'te, kare hızında ciddi düşüşler yaşıyorum. Bu durum diğer yüksek grafikli oyunlarda da devam ediyor. Sistemin bu performansı göstermemesi beni şaşırtıyor.

Güç kaynağının yük altında yetersiz kalıp, ekran kartının verimli çalışmasını engellediğinden şüpheleniyorum. Ekran kartının kullanım oranını ve tam performansta çalışıp çalışmadığını nasıl kontrol edebilirim? Yardımınıza ihtiyacım var.

Sisteminizdeki donanım oldukça güçlü görünüyor, bu yüzden performans düşüşü yaşamanız normal değil. Güç kaynağınızın yetersiz kalması ihtimali yüksek gibi görünüyor; özellikle i7 12700k ve RTX 3060 Ti gibi enerji tüketimi yüksek bileşenler kullanıyorsunuz. Eski PSU'nun gücü ve verimliliği yeni sisteminizin ihtiyaçlarını karşılamayabilir.

Ekran kartı kullanım oranını MSI Afterburner veya benzeri bir programla kontrol edebilirsiniz. Bu programlar gerçek zamanlı olarak GPU kullanımını, sıcaklığı ve saat hızını gösterir. Eğer oyun oynarken GPU kullanım oranı %100'e ulaşmıyor ve saat hızı düşüyorsa, güç kaynağınızın darboğaz yarattığını gösterir.

Öncelikle güç kaynağınızın özelliklerine bakın; watt değerinin yeterli olup olmadığını kontrol edin. Yetersizse, yeni bir, daha yüksek watt değerine sahip bir PSU almanız performans sorununu çözebilir. Ayrıca Windows'un güç ayarlarını kontrol etmenizi tavsiye ederim, yüksek performans modunun aktif olduğundan emin olun. Bunun dışında sürücülerinizin güncel olduğundan da emin olmak önemli.

Eski güç kaynağınızın, yeni sisteminizin güç ihtiyacını karşılamaması muhtemel. GPU kullanım oranını MSI Afterburner veya benzeri bir programla kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, güç kaynağınızın wattajını ve bileşenlerinizin güç tüketimlerini inceleyerek yeterli olup olmadığını teyit etmelisiniz. Yüksek yük altında, ekran kartı ve işlemci daha fazla güç çekebilir, bu da düşük performansa yol açabilir. Yeni bir, yeterli watt kapasitesine sahip güç kaynağı almanız önerilir.

Eski güç kaynağınızın, yeni sisteminizin bileşenlerinin güç ihtiyacını karşılamaması muhtemel görünüyor Özellikle i7 12700k ve RTX 3060 Ti gibi güçlü parçalar yüksek güç tüketimi gerektirir MSI Afterburner gibi bir programla ekran kartınızın kullanım oranını ve GPU saat hızını kontrol edebilirsiniz Yüksek kullanım oranına ve düşük saat hızlarına bakarsanız şüphe doğrulama şansı yüksektir Yeni bir güç kaynağı almanız performans sorununu çözebilir. Güç kaynağınızın wat değerine ve bileşenlerinizin toplam güç tüketimine bakmanız faydalı olur.

Geri