ThrottleStop ile İşlemci Alt Gerilim ve Ayarlama

golgetasarim

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar, harika bir kılavuzla karşınızdayım. Bu rehberde, ThrottleStop yazılımını kullanarak işlemci alt gerilimi (undervolt) ve performans ayarlarını nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz. Kendi sisteminize özel ayarlar yaparak oyun performansınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz. Benim i7-7700HQ ve GTX 1050 Mobile (fabrikasyon hız aşırtmalı) sistemimde inanılmaz sonuçlar aldım.

Önemli bir uyarı: Bu yöntemler yalnızca Intel işlemciler için geçerlidir.

İndirme Bağlantısı: ThrottleStop (9.6.1 Beta) İndir
ThrottleStop'u bu bağlantıdan indirebilirsiniz. En son sürüm 9.6.1 beta sürümüdür. Beta sürümlerini kullanmaktan kaçının, kararlı sürümleri tercih edin. Şu an için 9.6 sürümü kararlı sürüm olarak kabul edilebilir. Dosyayı RAR arşivinden çıkarmayı unutmayın.

Daha önce ThrottleStop kullanımıyla ilgili ayrıntılı bir kılavuz paylaşmıştım. İncelemek isteyebilirsiniz.

Rehber: ThrottleStop Kullanımı ve Sınırlama Nedenleri

ThrottleStop kılavuzuna hoş geldiniz. Öncelikle belirtmeliyim ki, programdaki yanlış ayarlar nedeniyle mavi ekran hatası (BSOD) veya sistem çökmesiyle karşılaşabilirsiniz. Alt gerilim uygulaması dikkat gerektirir.

www.PC.net.tr.net

Bazı önemli noktalara değinmek istiyorum:

İnternetteki alt gerilim videolarını körü körüne uygulamaktan kaçının. Her sistem farklıdır. BIOS ayarlarının bile etkisi olduğunu gözlemledim.

Tüm performans sınırlamaları giderilemeyebilir. Sistem üreticisi önemli bir faktördür.

Özellikle dizüstü bilgisayar üreticileri, sistemlerin soğuk kalmasını sağlamak için bazı ayarları sınırlandırır. Soğuk çalışan bir sistem, tam potansiyelini kullanmadığı için soğuk olabilir.

Alt gerilim, performans düşüşüne neden olmaz. Stabiliteyi koruduğunuz sürece, mümkün olduğunca alt gerilim uygulayabilirsiniz.

Alt gerilim, garantiyi geçersiz kılmaz. Garanti onarımına gönderirken ayarları varsayılan değerlere döndürürseniz, kimse bir müdahale olduğunu anlamaz. Hız aşırtma için de aynı durum geçerlidir.

Alt gerilim, kalıcı hasara yol açmaz. İşlemciye zarar vermez.

Alt gerilim uygularken mavi ekran (BSoD) veya sistem donması yaşayabilirsiniz. Bu, ayarlarınızın kararlı olmadığını gösterir. Bu durumda, güç düğmesine basılı tutarak sistemi kapatın.

Alt gerilim değerlerinde ondalık sayılar (örneğin, -100.6) kullanılabilir. Ondalık kısımları dikkate almayın. -100 derken, -100.6'yı kastediyorum.

Bazı sistemlerde alt gerilim ve diğer ayarlara erişim kısıtlı olabilir. Eğer bu sorunu yaşıyorsanız, benimle iletişime geçebilirsiniz.

Alt gerilim ve diğer ayarları nasıl geri alacağınızı kılavuzda açıklayacağım.

Önce alt gerilimle başlayalım.

En etkili alt gerilim nasıl yapılır? ThrottleStop programını başlatın. Karşınıza bir ekran gelecektir.

FIVR sekmesine gidin. Karşınıza farklı bir ekran gelecektir. Benim ekranım ayarlı bir örnektir. Şimdi başlayalım:

1. Adım: Biriminizi seçin.

2. Adım: "Unlock Adjustable Voltage" kutusunu işaretleyin.

3. Adım: "Range" değerini 200mV olarak ayarlayın ve "Offset Voltage" değerini belirleyin. "Apply" düğmesine basın. İşlem bu kadar basittir. Ancak diğer birimler için de aynı adımları tekrarlayacağız.

İşlem 1: CPU Önbellek Alt Gerilimi CPU önbelleği alt gerilimi ilk önce yapılmalıdır. 1. adımdan CPU önbelleğini seçin. Ardından 2.adımı uygulayın. En önemli kısım budur.

Şimdi bazı başlangıç değerleri vereceğim:

10. Nesil işlemciler -50 Offset Voltage
K Serisi İşlemciler -50 Offset Voltage
H ve HQ İşlemciler -80 Offset Voltage
U serisi işlemciler -50
Eski Nesil İşlemciler -50 Offset Voltage. Serisine dikkat edin. Yukarıdakilerden farklıysa devam edin.
Hiçbir kategoriye uymuyorsa -50 Offset Voltage ile başlayın.

Başlangıç değerinden 15'er aralıklarla Offset Voltage değerini artırın (negatif yönde). Her artıştan sonra ThrottleStop ana ekranındaki TS Bench aracını kullanın. "Start"a basın ve testin bitmesini bekleyin. "xyz Error" hatası alırsanız, ne yapmanız gerektiğini açıklayacağım. Test başarıyla tamamlandıktan sonra tekrar artırın. Hata veya sorunla karşılaşana kadar devam edin. Sorunla karşılaştığınızda, hatasız çalışan değere geri dönün ve "Apply"e basın. Örneğin, -70'ten -90'a yükselttiyseniz ve hata aldıysanız, -70'e geri dönün.

Sistem donduysa veya mavi ekran verdi ise, güç düğmesine basılı tutarak kapatın. 10 saniye bekleyin ve tekrar açın. Sonrasında sorunsuz çalıştığı değere geri dönün. Örneğin, -100 Offset Voltage ayarladınız ve sorun yaşamadınız. -120'ye yükselttiğinizde sistem donduysa, -100'e geri dönün.

Sisteminiz için en uygun değeri bulduktan ve uyguladıktan sonra, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

İşlem 2: CPU Çekirdek Alt Gerilimi CPU önbelleği için belirlediğiniz Offset Voltage değerini uygulayın. Şimdi CPU çekirdeğine geçelim. 1. adımdaki görselden CPU çekirdeğini seçin. 2.adımı uygulayın. CPU önbelleğine verdiğiniz Offset Voltage değerini aynı şekilde CPU çekirdeğine de uygulayın. Örneğin, CPU önbelleği için -100 ayarladıysanız, CPU çekirdeği için de -100 ayarlayın. Daha sonra, 15'er aralıklarla artırmayı deneyebilirsiniz.

Mavi ekran veya donma olursa: sistemi kapatın, 10 saniye bekleyin ve tekrar açın. Bu durumda, CPU önbelleği ayarlarını yeniden yapmanız gerekebilir.

İşlem 3: Intel GPU ve iGPU Alt Gerilimi Diğer birimlere de alt gerilim uygulamanızı öneririm. Intel GPU ve iGPU'yu aynı Offset Voltage ile ayarlayın. Intel GPU'yu seçin, 2.adımı uygulayın ve -30 ile başlayın. -80'i geçmeden 15'er aralıklarla artırarak uygun değeri bulun. Ardından iGPU Unslice için aynı işlemi yapın.

İşlem 4: Sistem Aracısı Alt Gerilimi (İsteğe bağlı) Sistem aracı hassas bir birimdir. Alt gerilim uygulamak zorunda değilsiniz. Uygulamak isterseniz -30'u geçmeyin.

İşlem 5: Ayarları Kaydetme Uygun Offset Voltage değerlerini bulduktan sonra, FIVR sekmesinde ayarları yapın ve "Apply"e basın.

ThrottleStop ana ekranında "Turn On" butonuna basın ve "Save"e basın. Ayarlar kaydedilmiştir.

Önemli: Sistem başlangıcında ThrottleStop'u çalıştırarak ayarlarınızı uygulayabilirsiniz. Windows 11'de otomatik başlatma genellikle çalışmaz.

Bu adımları doğru bir şekilde tamamladıysanız, işlemcinize alt gerilim uygulamışsınızdır. Ayarları nasıl varsayılan değerlere döndüreceğinizi daha sonra açıklayacağım. Şimdi ise ayarlama kısmına geçiyoruz.

CPU Ayarlama ve Performans Sorunlarını Giderme ThrottleStop ana ekranından başlayalım. Yeni nesil işlemciler için bazı ayarları açıklayacağım. Eski nesil işlemciler için yorumlarda sorularınızı sorabilirsiniz.

ThrottleStop ana ekranındaki "Settings" bölümünden başlayalım:

Yapılabilir Ayar 1: Bazı sistemlerde çekirdek ve işlemci kullanımı kısıtlanabilir. "Clock Mod" kutusunu işaretleyip 100 olarak ayarlayabilirsiniz.

Yapılabilir Ayar 2: "SpeedShift- EPP" ayarını kullanarak işlemci agresifliğini ayarlayabilirsiniz. Ben oyunlarda 0, oyun dışında 70 kullanıyorum.

Yapılabilir Ayar 3: "BD PROCHOT" seçeneğini devre dışı bırakarak, işlemci yavaşlamasını önleyebilirsiniz.

Yapılabilir Ayar 4: "SpeedStep"i devre dışı bırakın.

Yapılabilir Ayar 5: "C1E"yi devre dışı bırakın.

FIVR sekmesine geçelim:

Yapılabilir Ayar 6: "Non-Turbo Ratio" değerini 1 olarak ayarlayın.

Yapılabilir Ayar 7: "Turbo Ratio Limit" değerlerini maksimum yapın.

Yapılabilir Ayar 8: Undervolt yaptığımız birimlerin "IccMax" değerlerini maksimum yapın.

Yapılabilir Ayar 9: "Disable And Lock Turbo Power Limits" kutusunu işaretleyin.

Yapılabilir Ayar 10: "Thermal Velocity Boost"u etkinleştirin.

Yapılabilir Ayar 11: "Ring Down Bin" seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz ama ısınma artabilir.

Yapılabilir Ayar 12: K serisi işlemciler için "AVX Offset"i 0 ayarlayın.

TPL sekmesine geçelim:

Yapılabilir Ayar 13: "PL1" ve "PL2" değerlerini arttırmayı deneyebilirsiniz, ancak "Clamp" seçeneğini devre dışı bırakın.

Yapılabilir Ayar 14: "SpeedShift" kutusunu işaretleyin.

Yapılabilir Ayar 15: "Power Limit 4" için 0 değerini girin (ya da 1000).

Yapılabilir Ayar 16: "PP0 Power" ve "PP0 Turbo Time Limit" değerlerini ayarlayın.

Options sekmesine geçelim:

Yapılabilir Ayar 17: "PROCHOT Offset" değerini ayarlayın ve "Lock PROCHOT Offset" butonuna tıklayın.

Ayarlarla ilgili detaylı bilgiler bu kadardır. Her işlemden sonra "Apply"e ve "Save"e basmayı unutmayın.

Undervolt ve Ayarları Varsayılan Değerlere Döndürme ThrottleStop.ini dosyasını ve ThrottleStop programını silin. Sistemi kapatıp açın. Ayarlar varsayılan değerlere dönecektir.

İşlemcinin Yavaşlama Durumunu Kontrol Etme ThrottleStop ana ekranındaki "Limits" sekmesini kullanın. "Clear"a basarak tüm kayıtları sıfırlayabilirsiniz. Oyun öncesi ve sonrası "Limits" sekmesini inceleyin.

Sonuç Umarım bu kılavuz işinize yaramıştır. Sorularınız varsa, yorumlarda sorabilirsiniz.

Geri