Windows 7 ve 11 Çift Önyükleme Kurulumu

KapiKnock

Yeni Üye
Bir sabit diski ikiye ayırıp, mevcut işletim sistemini bir bölüme, yeni bir sistemi de diğer bölüme kurabiliriz; bu yönteme çift önyükleme denir. Benim sistemimde hem Windows 11 hem de nostalji amaçlı Windows 7 bulunuyor.

Sürücüler sorunsuz çalıştı. Ancak, aklımda bir soru var. İki işletim sistemi aynı diskte kuruluysa, birine virüs bulaşması diğerini etkiler mi?

Bir sistemin hasar görmesi diğerini de etkiler mi? Bu önemli çünkü Windows 7 artık güvenlik güncellemeleri almıyor; bu durum birçok güvenlik açıklığına yol açıyor ve virüs bu açıkları kullanabilir.

SSD'deki ikinci bölümdeki bir kötü amaçlı yazılım, ana bölüme sıçrayabilir mi diye merak ediyorum. Bu nedenle dikkatli olmalıyım. Virüs bulaşma riskini azaltmak için önlemler almak istiyorum.

Farklı bölümlerde olmaları, iki işletim sistemini fiziksel olarak ayırır; ancak, tam bir izolasyon sağlamaz. Windows 7'nin güvenlik açıklarından dolayı, kötü amaçlı yazılımın diğer bölüme sıçrama ihtimali mevcuttur. Güvenlik duvarı ve güncel antivirüs yazılımı kullanmanız, riskleri azaltmada önemli bir adımdır. Windows 7'yi mümkün olduğunca az kullanmanız ve önemli verilerinizi diğer bölümde tutmanız önerilir. Ayrıca, düzenli olarak yedek almanız da bilgilerinizi korumak için faydalı olur.

İşletim sistemleri farklı partilerde olsa da, tamamen izole değillerdir. Kötü amaçlı yazılım, özellikle boot sektörü veya sistem dosyalarını hedefleyen türleri, diğer bölümü etkileyebilir. Güvenlik duvarı ve antivirüs yazılımını her iki sistemde de aktif tutman, Windows 7'nin güvenlik açıklarını minimize etmek için ise sanal makine kullanımı veya ayrı bir ağ bağlantısı gibi ek önlemler alman faydalı olur. Risk tamamen ortadan kalkmaz.

Geri