XPG D41 RAM hız aşırtma tavsiyesi

Toprak4Yolcu

Yeni Üye
Arkadaşlar, merhaba

4200 MHz'de XMP özelliğini etkinleştirerek kullandığım RAM'lerimi 4600 MHz veya daha yüksek frekanslarda çalıştırmanın mümkün olup olmadığını merak ediyorum.

Bellek modüllerimin özellikleri aşağıdadır: XPG D41 16x2 DDR4 (4200 MHz)

Hız aşırtma konusunda pek bilgili değilim, fakat denemeyi düşünüyorum. Pratik ve güvenli bir şekilde, hangi ayarları yapmam gerektiğini öğrenebilir miyim?

Sistemim şu şekilde: AMD Ryzen 7 5800X3D işlemci, MSI B550 Gaming Plus anakart, ve Thermalright 420 Sıvı Soğutma sistemi kullanıyorum. Güç kaynağı ise Corsair RMe 850e 850W Gold.

Resimdeki işaretli bölgenin bir anlamı olup olmadığını da bilmiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

XMP profiliyle 4200 MHz'de çalışan RAM'lerini daha yüksek frekansta çalıştırmak istediğini anlıyorum. 5800X3D ve B550 anakartınla 4600 MHz'e çıkma şansın yüksek ancak garanti yok. Öncelikle anakartın BIOS'unda DRAM Voltage değerini kademeli olarak artırmayı deneyebilirsin. Başlangıçta 1.45V civarında bir değerle başlayıp, sistem kararlı çalışana kadar artırabilirsin. Ancak, aşırı gerilim zararlı olabilir, dikkatli ol. Resimdeki işaretli bölge muhtemelen işlemcinin sıcaklık sensörlerinden biridir. Sisteminin güvenliğini önceliklendirmelisin.

4600 MHz'e çıkarmayı denemeden önce, anakartınızın ve işlemcinizin bu frekansı destekleyip desteklemediğini kontrol etmelisin. MSI'ın sitesinden BIOS güncellemesi olup olmadığını bakabilirsin. XMP profilini 4600 MHz'e zorlamak yerine, kademeli olarak artırmayı dene; örneğin, 4333 MHz, sonra 4400 MHz gibi. Voltajı çok az artırmayı deneyebilirsin ama dikkatli ol. Sistem kararlılığını kontrol etmeyi unutma. Resimdeki işaretli bölge muhtemelen üretim tarihi veya seri numarasıdır.

Geri