Donanım

AMD ve İntel Savaşı & AMD Ekran Kartları

İşlemci savaşları diye adlandırdığımız İntel & AMD yarışı her geçen gün farklı bir boyuta taşınıyor. İntel’in uzun yıllardır önde götürdüğü yarışta AMD son çıkardığı Ryzen işlemcileri ile öne geçti hatta büyük bir fark attı. Ayrıca ATİ ekran kartı firmasını satın alan AMD, ekran kartı pazarında da nVidia’ya büyük bir rakip oldu.

Bu yazımızda yeni çıkan nVidia kartlarına da bir parça değinecek, daha çok da üst seviye kartları kıyaslayacağız. AMD’nin yeni nesil Zen serisi işlemcilerinden konuşacağız. Bugün halen son nesilde bir Threadripper işlemci görülmemiştir ama Threadripper 3990X’ten daha başarılı olan Threadripper 3995WX gelmiştir. Üstelik daha düşük saat hızlarında.

Öyleyse yazımızı maddelendirelim.

  1. AMD’nin yeni nesil işlemcileri ne gibi başarı sergiliyor?
  2. AMD’nin yeni ekran kartları nVidia ile kıyaslanabiliyor mu?
  3. Threadripper serisinde ne gibi gelişmeler mevcut?
  4. Laptop versiyonlarında AMD ve yeni nVidia notebook kartları
  5. Cyberpunk 2077 8K son ayar benchmark testi ve RTX 3090
  6. Sonuç

AMD’nin Yeni Nesil İşlemcileri

Zen 4 ve 5 nm işlemciler henüz gelmemişken nanometre sınırına da artık yavaş yavaş yaklaştığımızı hatırlatalım. Unutmayın, bir Hidrojen atomu (Bir adet) 0.1 nm ve en ufak atom bu, bu durumda 1 nm’nin altına Silisyum DiOksit teknolojisiyle nasıl düşeceklerini her zaman merak edeceğim. Bir Amerikan akademi sitesinde teorik limitin 0.543 nm olduğunu okumuştum ancak site aklımda değil. Bu durumda masa üstü işlemcisi için 5 nm gerçekten de küçük. Zen 3 ile gelen Ryzen 5950X (En üst seviye 5 serisi işlemci) daha farklı bir başarı sergiliyor. Özellikle tek çekirdek başarısı arttırılarak oyunlardaki performansı Intel’in sondan bir önceki serisini geçmiştir ve Intel’in hiçbir üstünlüğü kalmamıştır. Intel aptal bir firma olmadığı için son serisinde benzeri teknolojileri de kullanıp arayı kapatmıştır. Yine de şu anda bilgisayar toplayanlar artık AMD tercih ediyor. AMD tercih etmek neredeyse kaçınılmaz. Masaüstünde AMD, notebook’ta Intel, buna da değineceğim.

Benchmarklarımız;

Görüldüğü üzere Ryzen 5950X tek çekirdekte de, çok çekirdekte de Full HD gibi düşük çözünürlükte, yani yüksek CPU yükünde Intel’leri her türlü geçmiştir. Yeni çıkan son seri Intel’ler bu farkı kapatmıştır. İsteyen yabancı kaynaklarda bakabilir ama bu detaya girmeyeceğim. Yine de çok çekirdekte lider açık ara farkla Threadripper 3995WX’tir.

AMD vs nVidia Kıyası

AMD’nin yeni lider ekran kartı 6900 XT benchmark olarak RTX 3090’dan bir parça geridedir ancak hafızası ise 8 GB geride olup 16 GB’tır. Yani 8K üzerinde son ayarlarda oyun oynamak mümkün olmayacaktır. 1000 dolarlık fiyatıyla yurtdışında alınması en uygun güçlü karttır. Burada 15000 TL’ye satılmakta olup, alınması doğru olmayacaktır. Daha alt versiyonlarına veya nVidia kartlarına bakılabiir. 6800 XT ve 6800 (RX ön ekli) yanılmıyorsam aynı hafızayla ve yakın GPU gücüyle çok daha uyguna satılıyor. Onlara bakılabilir. RTX 3080 yerine (Sürücü kısmından korkulmuyorsa) tercih edilebilir ama genel olarak AMD, nVidia ile yarışacak düzeyde değildir. (Ekran kartı için böyle)

Threadripper Serisi

3995WX yeni liderdir. Threadripper’dan ziyade PRO ismiyle geçer. Yani Threadripper PRO 3995WX. 2 TB RAM’i 8 kanal üzerinden destekler. 128 PCIe 4.0 hattı tanımlanabilir, yani oyunlarda gerçek bir anlamı olsaydı 128 ekran kartıyla oyun oynayabilirdiniz. Bu 128 hat bir rekordur. Kartlar tek başına kullanıldığında Mining gibi işlerde faydalı olabilir ama oyunlarda bir anlam taşımaz. Zira hem 10 kartın gücü görülür en fazla, hem de ekranda net görüntü olmaz. Saat hızı daha düşük olduğu için Cinebench gibi benchmarklarda fazla fark olmasa da, Passmark’ta liderdir.

Benchmarklar;

Laptop versiyonlarında AMD ve yeni nVidia notebook kartları

Önce işlemcilere değinelim. AMD işlemcileri fazlaca ısınabilmektedir. Bu biraz da AMD’ye karşı olan tutumdan kaynaklanabilmekte ve laptoplar buna göre dizayn edilebilmektedir fakat gerçeğe bakacak olursak işlemci ve oyun performanslarında AMD işlemcileri Intel’in gerisinde kalmamaktadır.

AMD ekran kartlarında da fazla ileri gidememektedir. (Notebook konusunda) Yeni çıkacak en iyi ekran kartı RTX 2070’in (Mobile) biraz üzerinde olmakla beraber, mevcut kartlar GTX 1070 kadardır. (En fazla)

nVidia RTX 3080 Mobile ve benzeri kartları çıkardı, son yazımızdan bu yana RTX 3060 Ti, RTX 3060 gibi kartlar çıktı ama notebook kartları fazla başarılı olamadı. RTX 3080 (Masaüstü) gerçekten iyi bir kart iken, RTX 3080 Mobile onun çok gerisindedir. RTX 3070 (Masaüstü) kartının da gerisinde olup masaüstünde RTX 2070 Super’e denktir. Maalesef RTX 2080 Super Mobile ile aynı kalibrededir. (Sayısız benchmark sonucu) Yani notebook’ta uçurum adım gerçekleşmemiştir. RTX 3070 Mobile ismi bazında fazla performans kaybı yaşamamış bir karttır ve ülkemize gelmeye başlamıştır.

Benchmark;

Cyberpunk 2077 8K son ayar benchmark testi ve RTX 3090

RTX 3090’da Psycho denen ayarlarda, 8K’da ve RTX açık, DLSS denen sahtekarlık kapalı iken alınan fps değil önceki yazımda bahsettiğim gibi 10, 6.6 ortalama fps olmuştur. Yani yeterli hafızada 2 adet RTX 3090 GPU’su 8K Surround’ta 4-5 fps verecektir. Maalesef ekran kartları arasında ciddi bir gelişim olduğuna rastlamamış oluyoruz bu sebeple. Elbette GPU’lar güçlendi. Hatırlarsanız GTA V’te 8K Surround’ta hafızasının yetmesi varsayılarak 4 adet GTX 1080 Ti ile 3-4 fps alıyorduk. Belli ki 2 adet RTX 3090, eski kartlardan 4 adet GTX 1080 Ti’den sadece %20 kadar iyi. Bunu düzeltmiş olalım. Net cevap budur. Oyunlardaki grafiklerin 8 yılda (Crysis 3 baz alabilirsiniz) devrim yaşamamış, yaşayamıyor olması üzücüdür.

Sonuç

nVidia RTX 3070 Mobile kartlı bilgisayarların uygun fiyatlı dağıtımını da başaramazsa (Monster’da 18000 TL’den başlıyor, en uygunu da bu) notebookta hayal kırıklığı yaşatmış olacak. Bunda güç tüketimi ve saat hızları maalesef etkili. RTX 3080 Mobile bir hayal kırıklığıdır ve hafızası da fazla olmazsa ekstra bir özelliği olmayacaktır.

AMD işlemcilerinde çok ilerledi. Notebook’ta da tercih edilebilir ama masaüstünde AMD’ye kaçmak şarttır. F/P ürünler dışında ekran kartı olarak (Masaüstünde) yine nVidia tercih etmelisiniz.

Sorularınızı sorabilirsiniz. Yazdıklarımda hata yoktur ama hatalı gördüğünüz kısımları yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.