Asus Prime B550M-K tavsiye edilir mi?

HataAyiklayici

Yeni Üye
Mevcut MSI B450M Gaming Plus Max anakartım var, fakat PCIe 4.0 desteği eksikliği nedeniyle yenisini almak istiyorum. ASUS Prime B550M-K modelini göz önünde bulunduruyorum, çünkü PCIe 4.0 desteği sunuyor. Ancak, ASUS kartında DisplayPort girişi olmadığını öğrendim. Yeni bir DisplayPort kablosu sipariş etmiştim zaten.

Mevcut MSI anakartımda HDMI 2.0 ve DisplayPort 1.5 girişi mevcut. Monitörüm de bu sürümleri destekliyor. Karar vermekte zorlanıyorum. Sistemimde 6800XT ekran kartı (yakın zamanda ikinci el olarak alacağım, şu an 5700XT kullanıyorum), Ryzen 7 5800X işlemci, 1.2 GB RAM ve 1.3 TB Kingston NV3 SSD bulunuyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

PCIe 3.0'ın performansı ne kadar etkiler diye merak ediyorum. Bu konuda fikrinizi bekliyorum. Acil cevap gerekmekte.

6800XT ile PCIe 4.0'ın faydasını tam olarak göreceğiniz söylenemez; 5700XT'den yükseltme düşünürken fark daha belirgin olurdu. PCIe 3.0, 6800XT için darboğaz yaratmayacak düzeydedir. DisplayPort kablosu siparişi vermiş olmanız ASUS kartının dezavantajını ortadan kaldırmaz, ancak HDMI 2.0 yeterliyse, ASUS kartını düşünebilirsiniz. Yükseltme için acele etmenize gerek yok gibi görünüyor.

6800XT ile PCIe 4.0'ın faydasını tam olarak göreceğiniz doğru, ancak 5700XT'den geçiş yapıyorsanız fark hissedilir derecede olmayabilir. PCIe 3.0 darboğaz yaratacak kadar yavaş değil. DisplayPort kablosu sorun değil, adaptör kullanabilirsiniz. ASUS anakartın diğer özellikleri daha uygunsa, PCIe 4.0 desteğini göz ardı edip mevcut DisplayPort bağlantınızı kullanmayı düşünebilirsiniz. Karar sizin.

ASUS B550M-K'nın DisplayPort girişi olmaması can sıkıcı; ancak 6800XT'nin HDMI 2.1 çıkışı olduğunu düşünürsek, HDMI 2.0 üzerinden görüntü aktarımı sorunsuz olur. PCIe 4.0'ın 6800XT'de performans artışı sağlayacağı doğru, ancak PCIe 3.0 ile de ciddi bir darboğaz yaşama ihtimaliniz düşük. 5700XT ile yaşadığınız performansı düşünürsek, PCIe 4.0'ın getireceği kazanım, DisplayPort'un eksikliğini göze almanıza değmeyebilir. Öncelikli ihtiyaçlarınıza göre karar vermenizi öneririm. Sisteminizdeki RAM miktarını da gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Geri