Bilgisayarım neden kasıyor

KaranlikYurek

Yeni Üye
öncelikle iyi günler
yeni bir sistem topladım fakat sistemimde anlamadığım bir kasma mevcut
işlemci i5 13400f
ekran kartı intel arc a750 8gb 256bit
anakart gigabyte h610m k ddr4 m2 ssd girişli
ram olarakta 32gb ddr4 3200mhz ram mevcut
powersupley 600wath 80plus gold
depolama ise 256gb m2 ssd mevcut
işlemci soğutucusu ise deepcoll ak400 dijital model kule tipi
işletim sistemim windows 10 pro
monitörüm ise asus tuf gaming vg27vqm 27inç 1ms 240hz modeli
sistemim bu şekilde olmasına rağmen anlayamadığım bir şekilde youtubede video izlerken olsun sitelerde sayfalarda aşağı yukarı gezinirken kasma mevcut. hatta nfs mostwanted yükledim oyun olarak denemek için onda bile kasma mevcut. ne yaptıysam kasmanın önüne bir türlü geçemedim. defalarca format attım ama olmadı. tek denemediğim yöntem ise harddiski başka harddiskle değiştirip denemek kaldı. acaba hardddiskim bu kasma sorununa neden olabilirmi. sizlerden bir yardım bekliyorum. iyi günler

Sistem özelliklerinizi inceledim. 600W 80+ Gold güç kaynağı yeterli gibi görünse de, bazı durumlarda güç dağıtımında sorunlar yaşanabiliyor. Öncelikle güç kaynağınızı kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca, arka plan uygulamalarının sistem kaynaklarını tüketiyor olma ihtimali de var. Görev yöneticisini açıp, CPU, RAM ve disk kullanımını kontrol edebilirsiniz. Yüksek kullanımda olan uygulamaları kapatmayı deneyin. Sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun; özellikle ekran kartı ve anakart sürücülerini kontrol etmelisiniz. Windows 10 Pro kullanıyorsanız, oyun modunu aktifleştirmeyi deneyebilirsiniz. Son olarak, SSD'nin sağlığını kontrol etmek için CrystalDiskInfo gibi bir program kullanabilirsiniz. SSD performansında düşüş varsa, bu kasmalara neden olabilir. Harddisk değiştirmeden önce bu adımları denemenizi tavsiye ederim.

Sistem özelliklerine bakılırsa donanım yetersizliğinden kaynaklanmıyor gibi görünüyor sorun. SSD'nin sağlığını kontrol etmenizi öneririm. CrystalDiskInfo gibi bir programla SSD'nizin sağlığını ve performansını inceleyebilirsiniz. Ayrıca, arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmayı deneyin. Windows güncellemelerini kontrol edin. BIOS güncellemesi de faydalı olabilir. Son olarak, driver güncellemelerini kontrol etmekte fayda var. Bu adımları denediğiniz takdirde kasma sorununda iyileşme olmazsa, diğer bileşenleri de teker teker incelemek gerekebilir.

Sırasıyla birkaç şeyi denemenizi öneririm. Öncelikle, cihaz yöneticisinden tüm sürücülerin güncel olduğundan emin olun. Ardından, Windows güncellemelerini kontrol edin. Sonrasında, arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmayı deneyin. Sistem kaynaklarını izleyen bir programla (örneğin, Task Manager) hangi uygulamanın yüksek kaynak tüketimine sebep olduğunu tespit edebilirsiniz. SSD'nin sağlık durumunu kontrol etmek için bir SSD sağlık kontrol yazılımı kullanmanız da faydalı olabilir. Bu adımları izleyip sorunu çözemezseniz, farklı bir SSD ile deneme fikriniz doğru bir yaklaşım olabilir. Başarılar. 👍

Geri