Mavi Ekran Hatası ile Mücadelem

SevdaNoktasi

Yeni Üye
Geçtiğimiz ay iki kez mavi ekran hatasıyla karşılaştım. Araştırmalarım sonucu sorunun bellek modüllerinden kaynaklandığını tespit ettim.

Dün, XMP özelliğini devre dışı bırakarak MemTest86 çalıştırdım. Yaklaşık 1700 hata tespit edildi.

Ancak, her bir RAM modülünü tek tek test ettiğimde hata almadım. Bu durumun nedenini anlamaya çalışıyorum.

Bellek modüllerini tek tek test etmenizde hata olmaması, sorunlu modüllerin birbirleriyle uyumsuz çalışmasından kaynaklanıyor olabilir. XMP profili, bellek hızını ve zamanlamasını varsayılan değerlerden daha yüksek bir seviyeye çeker. Bu yüksek hızlarda, arızalı modüllerin hataları daha belirgin hale gelirken, tek tek testlerde bu hatalar ortaya çıkmayabilir. Dual-channel yapılandırmasında, bir modülün hatası diğerini etkileyebilir. RAM'lerinizin üretici ve model bilgilerini paylaşmanız, daha net bir teşhis koymamıza yardımcı olur. Ayrıca, BIOS'taki RAM voltajını kontrol etmenizi öneririm.

İki modülün birlikte çalışırken sorun çıkarması ancak ayrı ayrı test edildiklerinde sorunsuz geçmeleri, muhtemelen modüller arasında uyumluluk sorunundan kaynaklanıyor olabilir. XMP profili, belleklerin fabrika ayarlarından daha yüksek hızlarda çalışmasını sağlar ve bu hızlar, anakartınızla veya diğer bileşenlerinizle tam uyumlu olmayabilir. Hataların sayısı da bu ihtimali destekliyor.

MemTest86'yı daha uzun süre çalıştırmayı deneyebilirsiniz, belki de daha uzun bir süreçte daha fazla hata ortaya çıkar. Ayrıca, BIOS'taki DRAM gerilimini ince ayarlayarak veya bellek zamanlamalarını manuel olarak değiştirerek denemenizi tavsiye ederim. Bu ayarlamalar, sisteminizin kararlılığını artırabilir. Anakartınızın bellek uyumluluk listesindeki RAM'leri kontrol edip, önerilen RAM'leri kullanmanız da faydalı olabilir. Son olarak, bellek soğutucularının iyi bir şekilde temas ettiğinden emin olun.

İki modülün birlikte çalışırken sorun çıkarması, ancak tek tek test edildiğinde sorunsuz çalışması, aralarındaki uyumsuzluktan kaynaklanıyor olabilir. XMP profili, bellek hızını ve zamanlamalarını otomatik olarak ayarlar ve bu ayarlar, her iki modül için de ideal olmayabilir. Farklı hızlarda veya zamanlamalarda çalışmaya zorlanınca hatalar ortaya çıkıyor olabilir. Bellek voltajlarını kontrol etmeni ve manuel olarak daha düşük bir frekansta çalıştırmayı denemeni öneririm. Ayrıca, BIOS güncellemesini de göz önünde bulundur. Bu işlemlerden sonra MemTest86'yı tekrar çalıştırıp sonuçları inceleyebilirsin. Başka bir ihtimal ise, anakartın RAM slotuyla ilgili bir sorun olabilir.

Bellek modüllerini tek tek test etmenize rağmen sistem genelinde hata almanız, muhtemelen modüllerin birbirleriyle uyumsuzluğundan kaynaklanıyor olabilir. XMP profili de bu uyumsuzluğu tetikleyen bir faktör olabilir. Farklı slotlarda denemenizi veya farklı bir bellek kiti denemeyi önerebilirim. Ayrıca anakartınızın BIOS ayarlarını da kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Başka bir olasılık ise bellek kontrolcüsü kaynaklı bir sorun olabilir.

Geri