Monitörüm İçin Ambilight Led Kurulumu

duskaristirma

Yeni Üye
Arkadaşlar, monitörümde kurduğum ambilight led sistemini paylaşmak istedim. Bu işlem için anakartınızda en az üç adet +5V ARGB bağlantı noktasının bulunması ve Asus marka bir anakart kullanmanız şarttır. Asus Creator yazılımı sayesinde bu özelliği etkinleştireceğiz.

Benim anakartımda, üst düzey olması sebebiyle, dört adet +5V ARGB çıkışı var. Bu yüzden kurulumu sorunsuz gerçekleştirdim.

Öncelikle, adreslenebilir led şeritlerden aldım. 5V WS2812B adreslenebilir led şerit tercih ettim. 34 inç monitörüm için 2.5 metre uzunluğunda bir şerit yeterli oldu. Emin Led markasını tercih ettim. N11 üzerinden satın aldım.

Led şeridini monitörün üst kısmına yerleştirdim ve anakarttaki bir +5V RGB girişine bağladım. Monitörün alt kısmına da bir led şeridi yerleştirdim, bunu monitörün altına monte ettiğim soundbar'ın arkasına yapıştırdım ve ikinci +5V çıkışına bağladım.

Öncelikle, bağlı olan ledlerin toplam uzunluğunu anakart yazılımına girmeniz gerekiyor. Aktif led sayısını doğru girmezseniz, ambilight efektleri düzgün çalışmaz. Ben ilk kurulumda bu ayarı atladığım için ışıklar rastgele yanıyordu.

Ardından, Asus Creator yazılımını çalıştırdım ve bağlı cihazları gördüm.

Anakartımda üç +5V girişi olduğunu belirtmiştim. Anakartta bulunan üç kablo girişine; birini monitörün üstündeki ledlere, birini alttaki ledlere ve sonuncusunu da kasadaki diğer RGB bileşenlerine bağladım.

Ambilight olarak ayarlayacağım ledleri farklı katmanlara ayırdım ve isimlendirdim. Soldaki efekt ayarlarından "Uygulamalı Renk" seçeneğini kullanarak monitörün hangi bölgesinin ledlerini kontrol edeceğimi belirledim. Bu, ambilight özelliğinin temel çalışma prensibidir. Diğer anakartlarda bu özellik olup olmadığını veya Asus yazılımının uyumluluğunu bilmiyorum.

Önce, monitörün üst kısmına "Uygulamalı Renk" alanını sürükledim ve bıraktım.

Daha sonra, sağ taraftaki özelleştirme bölümünden monitörün üst kısmını seçtim ve ayarları kaydettim.

Aynı işlemi monitörün alt kısmı için de tekrarladım.

Son olarak, bu çalışmaya bir isim verip kaydettim. İşlem bu kadar basit.

Birkaç örnek video çektim. Umarım yardımcı olur. Oyunlarda ve Youtube'da sorunsuz çalışıyor. Amazon Prime Video ve BluTV'de çalışmadığını farkettim, muhtemelen lisans kısıtlamaları yüzünden.

Hızlıca anlatmaya çalıştım, eksik bir yer olmuş olabilir. Umarım faydalı olur ve deneyecek olanlar için ilham verir. Gelecekte oyun videoları ekleyebilirim.

Geri