R7 5700x3D düşük Cinebench R23 puanı

YurekRenkleri

Yeni Üye
Yeni aldığım R7 5700x3D işlemciyi mevcut R5 3500'lü AM4 anakartıma yerleştirdim. Cinebench R23 sonuçları, çevrimiçi gördüklerimden oldukça düşük; ortalama 16-17 bin civarındayken benimkiler 9-10 bin aralığında seyrediyor.

Öncelikle BIOS'tan RAM'lerin XMP ayarlarını etkinleştirdim. Birkaç denemeden sonra, hafif bir voltaj düşüşü denedim; PPT 90, TDC 60, EDC 90 değerlerini kullandım. Bu rakamları değiştirmem de bir farklılık yaratmadı, sonuçlar 100-200 puanlık bir oynamayla aynı kaldı. Başlangıçta PBO2 ayarlayıcı programını etkinleştirdim ve tüm çekirdeklere -25 uyguladım. -15 ve -20 değerlerini de denedim, fakat durum değişmedi. İşlemci, varsayılan ayarlarla bile benzer sonuçlar verdi.

Soğutma sisteminin yetersiz olduğunu düşündüm, ancak maksimum sıcaklık 78 dereceyi aşmadı. Voltaj düşüşü uygulamadan önce ise 85 dereceye kadar çıktı. Voltaj düşüşü aktifken çekirdek hızları 4200-4100 MHz arasında değişti. Temel ayarlarla tek çekirdek puanı 1300 oldu.

İşlemci: R7 5700x3D (R5 3500'ü çıkardım)
Anakart: Gigabyte B450M S2H
Ekran Kartı: ASUS TUF RTX 3070 Ti OC
RAM: Kingston HyperX Fury DDR4 16 GB 3000MHz
SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB
HDD: WD Caviar Black 1TB
Güç Kaynağı: High Power 750W 80+ Gold
Soğutucu: Arctic Freezer 34 e-sports Duo

Yurt dışı forumlarında, yeni işlemci takıldıktan sonra, yonga seti sürücüsünü yeniden kurmanın ve güç seçeneklerinden "AMD Ryzen yüksek performans" yerine "dengeli" profilini seçmenin sorunu çözdüğünü okudum. Ancak benim sistemimde bir değişiklik olmadı. BIOS'um güncel. Windows oyun modunu devre dışı bıraktım, yine aynı sonuç.

Daha uygun fiyatlı bir anakart ve daha hızlı RAM önerilerine de ihtiyacım var. Çünkü R5 3500'ü mevcut anakart ve RAM ile başka bir bilgisayara takacağım. 4000 MHz RAM almayı düşünüyorum. Gigabyte B550 Gaming X önerildi, ancak Gigabyte B550 DS3H daha çekici geldi bana.

Dün fark ettim ki, tüm programlar işlemciyi 6 çekirdek/12 iş parçacıklı gösteriyor. Sistemi yeniden formatlamam gerekiyor mu?

Çözüm: Sistem başlangıcında MSConfig'i açarak, önyükleme seçeneklerinden işlemci çekirdek sayısının 12 olarak ayarlandığını gördüm. R5 3500'den geçiş yaptığım için muhtemelen bu şekilde kalmıştı. Başka bir kaynaktan Ryzen Master'ı silip yeniden yüklemenin fayda sağladığını okumuştum. Ben sildim ama yeniden yüklemedim; MSConfig'deki ayarı düzeltince her şey normale döndü.

Geri