Ram Yükseltmesi: 12 gb mi, 20 gb mi, yoksa 32 gb mi?

gecebekcisi

Yeni Üye
i5-6200 işlemci ve 7 gb DDR4 1900 MHz RAM kullanıyorum şu sıralar. Yakında 7 veya 5 gb bellekli bir AMD ekran kartı alacağım için, RAM'imi de güncellemem gerektiğini düşünüyorum. İşlemcim 1800 MHz'e kadar destek veriyor; fakat önümüzdeki iki ay içinde Ryzen 5 5800X'e geçmeyi hedefliyorum.

2800 MHz RAM yeterli görünürken, bütçem yaklaşık 900 TL. Ne kadar uygun olursa o kadar iyi tabii ki. Şimdi 14 gb daha alıp, AM4 platformuna geçtiğimde 7 gb daha ekleyerek eski 7 gb'ı çıkarıp toplamda 21 gb yapmak mantıklı mı? Ya da önce 7 gb alıp daha sonra 7 gb daha ekleyip toplamda 14 gb yapmayı mı düşünmeliyim? Direkt 30 gb'a çıkmayı mı tercih etmeliyim?

Bu üç seçeneğin maliyetleri ve uzun vadeli performans açısından avantajları hakkında görüşlerinizi bekliyorum. Yeni sistemimde hangi RAM konfigürasyonunun en uygun olacağına karar vermekte zorlanıyorum.

Ryzen 5 5800X'e geçiş yapacağınız için mevcut RAM'inizi yükseltmek doğru bir adım olacaktır. 2800 MHz RAM, 5800X ile iyi bir uyum sağlayacaktır. 900 TL bütçeyle 16 GB (2x8 GB) 3200 MHz RAM alabilirsiniz; bu, hem mevcut sisteminizde hem de yeni sisteminizde performans artışı sağlayacaktır. 7 GB'lık mevcut RAM'inizi kullanmaya devam etmek performans açısından verimsiz olacaktır. 14 GB'lık bir yükseltme düşünmek yerine, doğrudan 16 GB'a geçmeniz daha mantıklı ve uzun vadede daha ekonomik olur. 30 GB'a çıkmak gereksiz bir maliyet artışı olacaktır; oyun ve genel kullanım için 16 GB yeterlidir. Eski RAM'inizi satmayı düşünebilirsiniz, küçük de olsa bir miktar gelir elde edebilirsiniz. Önce 16 GB alıp, daha sonra ihtiyaca göre ekleme yapmaktan ziyade tek seferde yeterli miktarda RAM almak daha pratiktir.

Ryzen 5 5800X ile 3200 MHz RAM'ler daha verimli çalışır. 900 TL bütçeyle 16 GB 3200 MHz RAM almanız daha mantıklı olur. Mevcut sisteminizde de performans artışı sağlar, yeni sisteminizde de tam potansiyeliyle çalışır. 7 GB'lık mevcut RAM'inizi kullanmaya devam etmek yerine, yeni RAM setini tek seferde alıp takın. Uzun vadede daha az masraf ve daha iyi bir performans elde edersiniz. 21 GB veya 30 GB gibi tekil RAM'ler yerine, iki 8 GB'lık kitler daha uyumlu ve olası sorunları önler.

Geri