Samsung Odyssey G7 QD-OLED ve Asus XG28AQDMG Karşılaştırması

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan CamGolge
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

CamGolge

Yeni Üye
Yaklaşık üç ay boyunca Samsung Odyssey OLED G7 LS28DG712SUXUF modelini kullandıktan sonra, Asus ROG Strix OLED XG28AQDMG'ye geçiş yaptım ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Bu iki monitör, fiyat performans oranıyla oldukça popüler ancak farklı panel teknolojilerine sahipler. İkisini de deneyimlemiş biri olarak, güçlü ve zayıf yönlerini listeleyeceğim. Samsung, piyasadaki diğer QD-OLED monitörlerle benzer özellikler taşıyor ve yorumlarım büyük ölçüde diğer QD-OLED'lere de uygulanabilir. Asus ise şu an piyasada bulunan tek parlak yüzeyli (Glossy) WOLED panel monitör.

Siyah seviyelerinde Asus kesinlikle daha başarılı. Samsung'un mat paneli, ortamdaki ışık düzeyi ne olursa olsun, siyahları morumsu gösteriyor; bu da monitör değiştirmemin başlıca sebebiydi. Uzun yıllar LG C3 OLED TV kullanan biri olarak, morumsu siyahlar beni tatmin etmedi. Samsung panelde gerçek siyahları ancak odanın tamamen karanlık olmasında görebiliyordum. Asus'ta siyahlar her zaman derin siyah ancak parlak ekran, aydınlık ortamlarda oyun oynarken yansımaya yol açıyor ve ekranın görünürlüğünü düşürüyor. Loş bir ortamda ise bu sorun ortadan kalkıyor; tamamen karanlık bir ortam gerekmiyor.

HDR performansında ise farklılıklar var. SDR konusunda her iki monitör de kusursuz denilebilir. Ancak HDR'da Samsung, renk canlılığıyla daha etkileyici. Asus yine siyahlarda üstün ancak diğer renkler Samsung'a göre daha soluk kalıyor. Hala ayarlarla oynuyorum ancak Samsung'daki renk doygunluğuna ulaşamadım. Bu sebeple, tamamen karanlık bir odada Samsung ile oynarken siyah sorunu ortadan kalkıyor ve mükemmel bir HDR deneyimi yaşanıyor. Eğer sürekli karanlıkta oyun oynuyorsanız bu önemli bir faktör olabilir.

Hareket bulanıklığı (Pixel Shifting) konusunda Asus daha iyi performans gösteriyor, hareket neredeyse hiç fark edilmiyor. Samsung'da ise ekranın sağa sola kaydığını gözlemledim. Çok büyük bir sorun değil ancak hafif bir titreşim hissi yaratıyor. Bu, benim için küçük bir dezavantaj.

Yazı netliği ise kritik bir nokta. IPS monitörden OLED'e geçiş yapanlar, yazı kalitesindeki düşüşü fark edeceklerdir. IPS'in keskinliğini hiçbir zaman yakalayamıyorsunuz. Bunun nedeni, Windows ClearType'ın OLED monitörlerde neredeyse işe yaramaması. Samsung, IPS'e göre daha az keskin olsa da gözüme birkaç hafta içinde alıştım. Ancak Asus monitörde durum çok daha kötüydü, neredeyse rahatsız ediciydi. Ekrandaki "clear pixel edge" özelliği de hiçbir işe yaramadı. Bu sorun o kadar önemli ki, ilk gün monitörü iade etmeyi düşündüm. İncelemelerde bu konu yeterince ele alınmamış. Oyun dışında YouTube yorumları okumak, Twitch sohbetini takip etmek veya Windows'ta dosya gezmek gibi işler de yapıyorsunuz. Göz sağlığınızı düşünüyorsanız, yardımcı bir program kullanmanız şart. Reddit'te bir kullanıcıdan "MacType" isimli programı öğrendim. Bu program, Windows başlangıcında çalışıyor ve yazı kalitesini iyileştiriyor. Bu da aslında panelden çok Windows ClearType'ın yetersizliğini gösteriyor.

Deneyimlerim bu şekildeydi. Bu iki monitör hakkında sorularınız varsa, cevaplamaya çalışırım.

Geri