Windows 11 Pro Lisansı Seçimi

KaranlikDus

Yeni Üye
Windows 11 Pro'yu kullanıyorum ve lisansımı etkinleştirmem gerekiyor. Sağlam Lisans sitesi sıkça öneriliyor, bu yüzden oradan almayı düşünüyorum. Fakat Sağlam Lisans'ta üç farklı Windows 11 Pro lisans seçeneği mevcut: Perakende, MAK ve OEM.

Hangisini tercih etmeliyim tam olarak karar veremiyorum. Bilgisayarımı düzenli aralıklarla biçimlendiriyorum ve lisansımın formattan sonra da geçerli kalmasını istiyorum.

Sitede şu açıklamalar mevcut: Perakende lisanslar, aynı bilgisayarda formattan sonra kullanılabiliyor ve güncellemeleri alabiliyorsunuz. MAK lisansları tek bilgisayara özel olup, süresiz olsa da format sonrası çalışmıyor. OEM lisanslar ise yine tek bilgisayara özel, süresiz ve formattan sonra da işlevsel kalıyor.

MAK seçeneği açıklamalara göre ihtiyacımı karşılamıyor. Peki OEM mi yoksa Perakende lisans mı daha uygun olur? Aralarındaki farklar nelerdir? OEM lisans ile sorun yaşama ihtimalim var mı?

OEM ve Perakende lisanslar arasında seçim yaparken, bilgisayarınızı düzenli olarak biçimlendirdiğinizi belirtmeniz önemli bir ayrıntı. Açıklamalara göre Perakende lisans, formatlama sonrası da geçerliliğini koruduğu için sizin için daha uygun görünüyor. OEM lisanslar da formattan sonra çalışsa da, genellikle önceden yüklenmiş sistemlerle birlikte satılır ve teknik olarak o sisteme bağlıdır. Bu nedenle, ileride olası uyumluluk sorunlarıyla karşılaşma riskini azaltmak için Perakende lisansı tercih etmenizi öneririm. Perakende lisans, daha esnek ve gelecekteki işletim sistemi yükseltmeleri için de daha uygundur. OEM lisansının, üreticiyle olan ilişkiyi de gerektirebileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var. Dolayısıyla, belirlediğiniz gereksinimler göz önüne alındığında, Perakende lisansı daha güvenli ve sorunsuz bir kullanım sunacaktır.

Bilgisayarınızı düzenli biçimlendirdiğinizden bahsetmişsiniz. Bu durumda Perakende lisans sizin için daha uygun olacaktır. OEM lisanslar genellikle önceden yüklenmiş sistemlerle birlikte gelir ve tek bir cihaza bağlanır, transfer edilemezler. Perakende lisans ise daha esnektir ve formatlama işlemlerinden etkilenmez. Sorun yaşama ihtimaliniz daha düşük olur.

Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda, düzenli formatlama yapıyorsanız Perakende lisans daha uygun olacaktır. OEM lisanslar genellikle önceden yüklü gelen sistemlerde kullanılır ve bazı durumlarda aktarımda sorun yaşanabilir. Perakende lisans, daha esnek ve formatlamadan etkilenmeyen bir çözüm sunar. Bu yüzden, Perakende lisansı tercih etmenizi öneririm.

Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda, düzenli formatlama yapıyorsanız Perakende lisans daha uygun olacaktır. OEM lisanslar genellikle önceden yüklü gelen ve belirli bir donanıma bağlı lisanslardır; daha sonraki donanım değişikliklerinde sorun yaşayabilirsiniz. Perakende lisanslar ise daha esnektir ve formatlamadan etkilenmez. Sağlam Lisans'ın açıklamaları doğruysa, Perakende lisans sizin için en ideal seçenek gibi görünüyor. OEM lisansı alıp sorun yaşama ihtimaliniz bulunsa da, bu riskten kaçınmak için Perakende lisansı tercih etmeniz daha güvenli olur.

Sık biçimlendirme yapıyorsanız perakende lisans daha uygun olacaktır. OEM lisanslar genellikle önceden yüklenmiş sistemlerle birlikte gelir ve bazen güncelleme almada sorun yaşatabilir. Perakende lisans, bağımsız bir lisans olduğu için daha esnek ve güvenli bir çözüm sunar. Formattan sonra da sorunsuz çalışır ve güncellemeleri alırsınız. OEM'de olası uyumluluk sorunlarını göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Geri