Yeni bir sistem kurulumu

KrmzToprak

Yeni Üye
Yedinci nesil bilgisayarımı değiştirme zamanı geldi gibi duruyor. Performans düşüklüğü yaşamıyorum, ancak daha yüksek hızlara ulaşmak ve mevcut fırsatı değerlendirmek istiyorum. Bileşen fiyatları sürekli artıyor, bu yüzden yenilemek mantıklı geliyor.

Mevcut sistemim şu şekilde; Intel i7 6700K işlemci 4.2 GHz (12% hız aşırtma) , Patriot Viper DDR4 28 GB 3200 MHz RAM, MSI GTX 1070 6GB ekran kartı, Corsair 650W Gold PSU, NZXT Kraken X62 280mm sıvı soğutma, Fractal Design Define R6 kasa, Asus ROG Swift PG279Q 1440p 144Hz G-Sync monitör.

Yeni sistemimde uzun ömürlü bir anakart arıyorum. Piyasada harika anakartlar var, ama gelecekte satmak zorunda kalmamak için en uygun fiyatlılarını tercih ediyorum. Intel'in bu konuda hatası büyük. DDR4'ün ilk anakartını aldım ve sonraki nesil işlemcileri desteklemedi. Bu kabul edilemez bir durum. Ama ne yazık ki, 12. nesil Intel işlemcilerinde de soket değişimi olacak.

AMD tarafında arkadaşlarımın bazı sorunlar yaşadığını duyuyorum. Sürücü yükleme ve güncel sürücülerle ilgili sorunlar, yüksek kaliteli RAM gereksinimi gibi konular beni AMD'den uzaklaştırıyor. Aslında 7800X düşünüyordum, daha sonra ihtiyaç halinde güncelleme yapardım; fakat bazı incelemelerden sonra Intel'e geri döndüm.

Olası seçeneklerim;
İşlemci: Intel i7 12700KF veya i5 12600KF veya AMD?
Ekran Kartı: Şimdilik mevcut GTX 1070 yeterli. (En yüksek ayarlar dışında) Daha sonra 3070 Ti alacağım. Fiyatının 14.000 TL'nin altına düşmesini bekliyorum.
RAM: 14GB DDR5 CL 36-38 alacağım, çok yüksek MHz değerlerine gerek yok. Hız aşırtmayı bilmiyorum.
PSU: 850W güç kaynağı alacağım. Marka ve modeli henüz belirlemedim.
Anakart: Sağlam ve en uygun fiyatlı anakartı alacağım. RGB kullanmadığım için görünümü önemli değil.
Monitörüm gayet iyi durumda, değiştirmeyeceğim.

Eski sistemimi satıp yeni sisteme geçmeye başlayacağım. NZXT Kraken X62 soğutucumdan memnunum, LGA1700 uyumlu bir kit satın alıp kullanmayı düşünüyorum. Kasam kaliteli ve güzel görünümlü ama hava akışı konusunda sıkıntı var. 12700KF çok ısınırsa ve daha iyi havalandırma gerekiyorsa kasayı da değiştirebilirim, ancak şimdilik değiştirmeyi düşünmüyorum.

Tavsiyelerinizi bekliyorum. Daha önce i7 6700K alan biri olarak, 7 nesil işlemciden sonra yeni bir sisteme geçmeyi düşünüyorum. Yeni işlemciler çok fazla çekirdeğe sahip ve benim 4+4 çekirdekli işlemcim yetersiz kalıyor. Yeni nesil deneyimini yaşamak istiyorum.

Oyun dışında, masaüstünde birçok program çalıştırıyorum ve çift monitör kullanıyorum. Render ve yayıncılık yapmıyorum. Bu durumu göz önünde bulundurarak bana uygun bir sistem önerisi rica ediyorum.

Sistem yükseltmenizde doğru yoldasınız gibi görünüyor. i5 12600KF, fiyat performans açısından iyi bir seçenek. 12700KF'ye göre daha uygun fiyatlı ve performans farkı günlük kullanımda çok belirgin olmayacaktır. DDR5 RAM'de CL değerlerine odaklanmanız yerinde. 850W güç kaynağı yeterli olacaktır. Anakart seçiminde ise MSI veya Gigabyte'ın orta segment anakartlarına bakabilirsiniz. Hava akışı sorunu yaşarsanız, kasayı değiştirmeyi değerlendirebilirsiniz ancak öncelikle kasa fanlarını kontrol edin. Yeni sisteminiz ile keyifli oyunlar dilerim. 👍

Intel i5 12600KF işlemci, fiyat performans açısından iyi bir tercih olabilir mevcut ihtiyaçlarınız için yeterli performans sunar. DDR5 RAM'de CL değerine odaklanmanız doğru, yüksek MHz değerleri sizin için gerekli değil. 850W güç kaynağı yeterli olacaktır, kaliteli bir marka tercih etmenizde fayda var. Anakart seçiminde ise B660 chipsetli anakartlara bakabilirsiniz, uzun vadeli kullanım için uygun fiyatlı ve sağlam seçenekler sunarlar. Mevcut soğutucunuz LGA1700 uyumlu kit ile kullanılabilir. Kasa hava akışı konusunda sorun yaşarsanız daha sonra düşünmeniz yeterli. İyi bir sistem kurulumu diliyorum. 👍

Geri