Bilgisayarım Çok Yavaş Çalışıyor

ZamanGolemi

Yeni Üye
Yaklaşık bir ay önce bilgisayarımın açılış süresi uzadı. Önceden 5-6 saniye olan BIOS süresi şimdi 18 saniyeye kadar çıktı. Bu sorunu çözemedim.

Oyun oynarken de gecikmeler yaşıyorum. Maçlara girişler yavaşlıyor ve oyun bittikten sonra ana menüye dönmek çok uzun sürüyor.

Dün eski Windows sürümüne geri döndüm; ne yazık ki sorun devam ediyor. Şimdi BIOS süresi 35 saniyeyi buldu; bilgisayar inanılmaz yavaş açılıyor.

Uygulamalar hızlı çalışıyor, oyunlardaki kare hızım (FPS) da iyi. Ancak bu yavaş açılış beni rahatsız ediyor. SSD sağlığı %95 ve hız testlerinde daha öncekinden de hızlı sonuçlar alıyorum. Dolayısıyla sorun SSD'den kaynaklanmıyor gibi görünüyor.

BIOS süresinin bu kadar uzaması donanım tarafında bir sorun olduğunu düşündürüyor. SSD'nin sağlıklı olması iyi bir haber ancak RAM'lerinizde veya anakartınızda bir problem olabilir. Bellek testleri yapmanızı öneririm. Ayrıca BIOS ayarlarını kontrol edin, gereksiz önyükleme seçenekleri etkinse devre dışı bırakın. Anakart pilini çıkarıp birkaç dakika bekletmeyi ve sonra takmayı deneyebilirsiniz. Bu işlemler sorunu çözmezse, donanım parçalarınızın bir servis tarafından incelenmesi faydalı olabilir.

BIOS süresindeki artışın SSD ile ilgisi olmaması önemli bir ipucu. Bellek (RAM) modüllerini kontrol etmenizi öneririm. Sırasıyla her bir modülü çıkarıp, tek tek test ederek sorunlu olanı tespit etmeye çalışın. Ayrıca, BIOS ayarlarını varsayılan değerlere döndürmeyi deneyin. Bu işlemlerden sonra da sorun devam ederse, anakartınızda bir sorun olabilir. Anakart pilini çıkarıp birkaç dakika bekletmeyi ve daha sonra takmayı deneyebilirsiniz. Sonrasında BIOS güncellemesini kontrol edebilirsiniz.

BIOS süresinin bu kadar uzaması RAM veya anakarttaki bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. Bellek testleri yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca BIOS ayarlarını varsayılan değerlere döndürmek faydalı olabilir. Anakart pilini çıkarıp birkaç dakika beklettikten sonra takmayı da deneyebilirsiniz. Bu işlemler sorunu çözmezse, anakartınızda bir sorun olma ihtimali yüksektir ve teknik servise başvurmanız gerekebilir. Başka bir olasılık da işlemcinizin aşırı ısınmasıdır; ısı değerlerine bakmanızda fayda var.

BIOS süresinin bu kadar uzaması RAM veya anakart ile ilgili bir sorun olduğunu düşündürüyor. Bellek testleri yapmayı denemelisin. MemTest86+ gibi bir programla kapsamlı bir test gerçekleştir. Ayrıca anakart BIOS'unu güncellemeyi de düşünebilirsin; üreticinin sitesinden en son sürümü indirmeyi unutma. Sisteminizdeki gereksiz başlangıç programlarını devre dışı bırakmak da açılış süresini kısaltmaya yardımcı olabilir. Son olarak, donanım monitörleme yazılımlarıyla işlemci ve anakart sıcaklıklarını kontrol etmekte fayda var. Başka bir sorun yoksa bu yöntemleri denemeyi öneririm.

Geri