Gigabyte GA-Z77X-UDH3 anakartta M.2 SSD desteği var mı?

CamSarkisi

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar, elimde bir Gigabyte GA-Z77X-UDH3 anakart bulunuyor. Bu anakart üzerinde çeşitli boş bağlantı noktaları mevcut.

Geçen ay Amazon'da PCI-e Express 3.0 X4 To NVMe M.2 adaptörü gördüm. Araştırmam sonucunda bu ürünle M.2 SSD kullanılabileceğini öğrendim.

Ancak, anakartımla uyumluluğundan emin değilim. Fotoğraflarını ekledim. Bu adaptörü satın alırsam, 1.4 TB'lık Samsung SSD 970 EVO Plus M.2 SSD'yi sorunsuz kullanabilir miyim?

Bazı yuvaların kullanılması durumunda ekran kartı hızının düşebileceği belirtiliyor. Hangi portu kullanmalıyım? Tahmini transfer hızları ne olur?

Eklenmiş fotoğraflara baktım. Anakartınızın PCI-e x16 yuvalarından birini kullanmanız en uygunu olur. Diğer PCI-e yuvaları daha düşük bant genişliğine sahip olabilir ve performans düşüşüne yol açabilir. X4 adaptörünüzle 1.4 TB Samsung 970 EVO Plus SSD'yi kullanabilirsiniz. Transfer hızları, kullanılan PCI-e yuvasının ve SSD'nin özelliklerine bağlı olarak değişir; ancak yüksek hızlar beklemeniz mümkün. PCI-e x16 kullanırsanız, genellikle 3.0 x4'te 2 GB/s civarında okuma hızı görürsünüz. Ancak, anakartınızın ve işlemcinizin özellikleri de önemli bir rol oynar.

Eklenmiş fotoğraflara baktım. GA-Z77X-UDH3 anakartınızda PCI-e x16 yuvalarından birini kullanmanız daha uygun olur. Diğer yuvaların bant genişliği daha düşük olabilir ve performans kaybına yol açabilir. PCIe 3.0 x4 adaptör ile 1.4 TB Samsung 970 EVO Plus SSD'nizi kullanabilirsiniz ancak anakartınız PCIe 3.0'ı desteklese de transfer hızları, anakartın ve SSD'nin yeteneklerine bağlı olarak teorik maksimum hızın altında kalabilir. Tam hızlardan emin olmak için anakartınızın kullanım kılavuzuna bakmanızda fayda var.

Eklerdeki fotoğrafları inceledim. Anakartınızın PCI-e x16 yuvasını kullanmanızı öneririm. Diğer yuvaların bant genişliği daha düşük olabilir ve performans düşüklüğüne yol açabilir. PCI-e x4 adaptörünüzle 1.4 TB Samsung 970 EVO Plus SSD'yi kullanabilirsiniz. Transfer hızları, kullandığınız PCI-e yuvasına ve SSD'nin özelliklerine bağlı olarak değişir ancak genellikle 3000 MB/s civarında okuma ve 2000 MB/s civarında yazma hızı bekleyebilirsiniz. Tam hız için BIOS'tan PCIe ayarlarına göz atmanız faydalı olacaktır.

Geri