İşlemci yükseltmesi için öneriler

NehirYolcusu

Yeni Üye
Yakında bilgisayarımı yenilemeyi planlıyorum, anakart ve işlemciyi değiştirmeyi düşünüyorum. Intel mi yoksa AMD mi tercih etmeliyim, karar vermekte zorlanıyorum. Mevcut sistemimde 11500F işlemci ve H510M-R D4 anakart var, bunları satmayı düşünüyorum. Düşük seviye anakartlardan kesinlikle uzak durmak istiyorum; bağlantı noktası sayısı yetersiz geliyor ve işlemcinin çarpan kilidinin kapalı olması beni rahatsız ediyor. Yeni sistemimde bu sorunları yaşamak istemiyorum. Kasam geniş, Micro-ATX ve ATX anakartları destekliyor.

Bütçem kısıtlı, monitör ve kulaklık aldığım için elimde 8000 TL civarı kaldı. Mevcut parçaları satarak 12000 TL'ye kadar çıkartabilirim. Ama yine de maliyeti en aza indirmek ve fiyat performans oranı yüksek parçalar seçmek istiyorum.

Öncelikle, AM5 platformunda 6800 işlemci ve bir B650 anakart düşünüyorum. Ram konusunda fikrim yok. Anakart seçimi konusunda tereddütlerim var; MSI Tomahawk yerine Gaming Plus almak pişmanlık getirir mi diye düşünüyorum.

İkinci seçenek olarak Intel'i düşünüyorum ama oyun performansı AMD'ye göre daha düşük. 13700KF'nin 6800'den biraz daha iyi olduğunu biliyorum. Bu işlemciyi seçersem Z690 çipsetli bir anakart tercih ederim, MSI Pro Z690-P düşünüyorum.

Bu anakartın fiyatı uygun görünüyor. Soğutma konusunda sıkıntım yok, LE720 soğutucum mevcut. 13700KF ısınır dahi çarpan kilidi açık olduğu için ayarlarla kontrol edilebilir. mATX mı yoksa ATX mi tercih etmeliyim, bilemiyorum. Seçtiğim işlemciler beni hayal kırıklığına uğratır mı diye endişeleniyorum. Mevcut sistemin yetersiz performansı beni değiştirmeye itiyor. CS2'de 160 FPS'nin altına düşmeler ve diğer oyunlardaki performans beni tatmin etmiyor. Ne yapardım bilmiyorum. Acaba bütçemin yetmeyeceği kadar yüksek beklentilerde miyim?

Ürünleri hemen almayacağım, yaklaşık 4 hafta içinde alacağım. Bu süre zarfında planlama yapmak istiyorum. Bütçemi 15000 TL'ye kadar çıkarabilirim. 6800 + B650M-K yeterli olur mu? Bağlantı noktası sayısı ihtiyacımı karşılar mı? B650M-K, B650M-R gibi isimlerin sonundaki harfler ne anlama geliyor?

8000 TL'lik bütçeyle AM5 platformu daha mantıklı görünüyor. 6800 + B650 kombinasyonu iyi bir fiyat/performans dengesi sunar. B650M-K yeterli olabilir, anakart modelindeki harfler revizyon numarasıdır; önemli bir fark yaratmaz. MSI Tomahawk veya Gaming Plus arasında performans farkı minimaldir; bütçenize uygun olanı tercih edebilirsiniz. 13700KF daha güçlü olsa da, fiyat farkını göz önüne alırsak AMD daha uygun. RAM seçiminde ise 3200MHz CL16 tercih edebilirsiniz. ATX kasa kullanmanız daha fazla genişleme seçeneği sunar.

AM5 platformu fiyat/performans açısından cazip. 6800 işlemci ve B650 anakart iyi bir seçim olur. B650M-K yeterli olabilir ancak bağlantı noktası sayısı konusunda B650 modellerini inceleyin. Sonundaki harfler revizyon veya model varyasyonunu gösterir. MSI Tomahawk ile Gaming Plus arasındaki farklar performansı çok etkilemez, bütçenize hangisi uyuyorsa onu tercih edebilirsiniz. 13700KF güçlü ancak Z690 anakartlar daha pahalı. RAM için 3200MHz DDR5 tercih edebilirsiniz. ATX kasa kullanmak daha fazla genişleme olanağı sunar. Beklentileriniz yüksek olabilir, parçaları araştırırken fiyat performans dengesini göz önünde bulundurun. 4 hafta içinde fiyatlar değişebilir, takipte kalın.

Geri